Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014

"Μετά τις εκλογές η χώρα θα πολωθεί ακόμη περισσότερο"

Από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της δεκαετίας του ’50 του Ara Güler μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει αδιαμφισβήτητα αλλάξει. Μια ανάσα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου, η Ece Temelkuran, δημοσιογράφος και συγγραφέας, επιχειρεί τη δική της ανάγνωση για τα πολιτικά δρώμενα. Εξομολογείται το φόβο της για πόλωση στο εσωτερικό της χώρας, αναγνωρίζει μια διαχωριστική τάση στις προθέσεις του νυν πρωθυπουργού της Τουρκίας, ενώ οραματίζεται την τουρκική κοινωνία απεκδυόμενη το μανδύα της ανισότητας.
 
Της Ευθυμίας Γιώσα
 
Πώς θα χαρακτήριζε μια νέα γυναίκα και μια ενεργός πολίτης όπως εσείς τον τρόπο με τον οποίο ο κύριος Ερντογάν κυβερνά τη χώρα μέχρι σήμερα;
 
Πρόκειαι για ένα "one man show"! Στην πρώτη του θητεία δεν ήταν τόσο, αλλά, σταδιακά, έγινε η μόνη πηγή εξουσίας στη διοίκηση. Μάλιστα, δεν αρνείται τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Επιλέγει πάντα να μιλήσει με εκφράσεις του τύπου «οι υπουργοί μου, το χαρτοφυλάκιό μου, η κυβέρνησή μου» και ούτω καθεξής. Βεβαίως, αυτή η στάση αντικατοπτρίζεται και στις πράξεις του, δε μένει μόνο στα λόγια. Αρχικά, το AKP ήταν ένας συνασπισμός διαφόρων πολιτικών τάσεων από την κεντροδεξιά μέχρι την ακροδεξιά και μια συμμαχία πολλών θρησκευτικών δογμάτων. Αλλά τώρα, μοιάζει να είναι ο πιο απρόθυμος πρωθυπουργός όταν καλείται να αναθέσει εξουσίες. Όπως λέει κι ο ίδιος ανοιχτά, στην περίπτωση που εκλεχθεί πρόεδρος θα διοικήσει τη χώρα ως ένας ισχυρός ηγέτης.
 
Ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης εκλογής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας; 
 
Ανησυχώ, όχι μόνο για τις αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά και διότι πιστεύω πως μετά την εκλογική αναμέτρηση η χώρα θα πολωθεί ακόμη περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κύριος Ερντογάν δε δίστασε να ταπεινώσει τους Αλεβίτες, τους Αρμένιους, τους Κούρδους προσβάλλοντας τους άλλους υποψηφίους σχετικά με την εθνικότητά τους και τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Επομένως, εικάζω ότι αυτού του είδους ο διαχωρισμός θα νομιμοποιηθεί μέσω της νίκης του. Υποθέτω ότι θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο, για κάποιον που δεν υποστηρίζει το AKP και την ιδεολογία του, να ζήσει στην Τουρκία.  
 
Πριν από λίγα χρόνια, γράψατε ένα βιβλίο για τη διαμάχη μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων. Κατά την άποψή σας, εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές, οι διάφορες μειονότητες, όπως οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι, θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Ερντογάν;
 
Προσφάτως ο κύριος Ερντογάν έκανε μια δήλωση σχετικά με τις προσβολές που δέχτηκε από τους αντιπάλους του. Χρησιμοποίησε έναν ιδιαιτέρως ρατσιστικό λόγο υποστηρίζοντας τα εξής: «Με κατηγόρησαν», είπε, «για πολλά πράγματα, για πολλά άσχημα πράγματα όπως το ότι είμαι Αρμένιος». Αυτό, βεβαίως, έθιξε τους περισσότερους Αρμένιους. Το ίδιο πράγμα κάνει και με το να τονίζει ότι ο Selahattin Demirtaş είναι ένας Κούρδος Ζάζα. Εντούτοις, δε θα είναι έκπληξη κάποιοι Αρμένιοι και αρκετοί Κούρδοι να τον υποστηρίξουν στις εκλογές. Όπως ξέρετε, δεν είναι εύκολο για μερικούς ανθρώπους να αποχωρήσουν από μια ομάδα που κερδίζει και το AKP είναι με κάποιον τρόπο μια τέτοια ομάδα.
 
Τι είναι εκείνο που σας ενοχλεί στην τουρκική κοινωνία και θα θέλατε να το αλλάξετε;
 
Πολλά πράγματα. Ως γυναίκα, ως συγγραφέας, ως πολίτης μα, πιο πολύ, ως ένας απλός άνθρωπος, θα άλλαζα πολλά πράγματα, αλλά η αφετηρία μου θα ήταν η σκανδαλώδης ανισότητα.
 
email