Ημ/νια δημοσίευσης: Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Ηλεκτρονική ψηφοφορία: Και όμως ένα παρωχημένο σύστημα

Μπορεί οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να διεξαχθούν στις 8Νοεμβρίου, ωστόσο οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει με τη διαδικασία της «Επιστολικής Ψήφου». Με την επιστολική ψήφο δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε όσους ψηφοφόρους κωλύονται, να ψηφήσουν με επιστολή, ενώ αντίστοιχαοι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν εκ των προτέρων κι αυτοπροσώπως, σε εκλογικά τμήματα που ανοίγουν πρόωρα σε 37 Πολιτείες. Οι ψήφοι αυτές φυσικά θα καταμετρηθούν μαζί με όλες τις υπόλοιπες, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016.

Λειτουργικά η διαδικασία της ψηφοφορίας στις ΗΠΑ διεξάγεται υποχρεωτικά σε εκλογικά τμήματα ενώ δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα εναπόθεσης της ψήφου και κάθε Πολιτεία ακολουθεί το δικό της, με τις περισσότερες να χρησιμοποιούν Σύστημα Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας, όπως διατρητικό μηχάνημα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, κτλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 70 οι ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους και συστήματα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από απόσταση, με τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων για την οργάνωση και διεξαγωγή της όλης εκλογικής διαδικασίας.

Εύλογο ερώτημα που προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω γεγονός, είναι κατά πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και για τον εάν διασφαλίζει διαφάνεια, ακρίβεια και μοναδικότητα της ψήφου. Επίσης υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το εάν τα συστήματα αυτά μπορούν να παραβιαστούν και αντίστοιχα εάν παρέχουν δυνατότητες επανακαταµέτρησης των ψήφων.

Στις εκλογές του 2012ένας ψηφοφόρος στην Πενσυλβάνια τράβηξε βίντεο όπου φαινόταν ολοκάθαρα ότι ενώ ψήφισε Ομπάμα η ψήφος του κατέληξε στον Ρόμνεϊ, ενώ το ανάποδο συνέβη στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας και στη Βιρτζίνια, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν για επαναρύθμιση δεκάδες ηλεκτρονικές μηχανές. Η πρόεδρος της Οργάνωσης για την Πιστοποίηση της Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας (VerifiedVotingFoundation) κ. Πάμελα Σμιθ, ανέφερε ότι «μόνο στη Βιρτζίνια είχαν 100 έως 200 αναφορές για προβλήματα στην ηλεκτρονική ψηφοφορία,ενώ τα πλέον ανησυχητικά περιστατικά παρατηρήθηκαν στο Οχάιο (οριακά διεκδικούμενη, αλλά εξαιρετικά κρίσιμη Πολιτεία), όπου ψηφοφόροι κατήγγειλαν ότι υπάλληλοι της εκλογικής διαδικασίας ψήφιζαν γι' αυτούς πριν οι ψηφοφόροι ετοιμαστούν, ενώ υπάρχουν και αναφορές για οπτικούς αναγνώστες που έδειχναν λάθος, αλλά οι υπάλληλοι προωθούσαν την ψήφο, χωρίς να δώσουν τη δυνατότητα στον ψηφοφόρο να τη διορθώσει». Μια άλλη διάσταση των προβλημάτων της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας παρατηρήθηκε σε ιδιαίτερα κρίσιμες για την εκλογική διαδικασία πολιτείες, όπωςη Φλόριντα και το Νιου Χάμσαϊρ, όπου αντιμετώπισαν τεράστιες ουρές και καθυστερήσεις μιάμιση ώρα μετά την επίσημη λήξη της διαδικασίας, που οφείλονταν σε λειτουργικά προβλήματα των συστημάτων (διακοπή ρεύματος, υπερθέρμανση των μηχανών, διακοπή σύνδεσης, αποτυχία λογισμικού, κτλ).

Οι εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, διεξάγονται κάτω από τεράστια αντιπαράθεση σχετικά με την ακαταλληλότητα των μηχανών ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, λόγω παλαιότητας. Για παράδειγμα, 43 Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας που έχουν ξεπεράσει την 10ετία, τα οποία ελέγχονται για την λειτουργικότητας τους από πλευράς hardware, αλλά κυρίως θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα λόγω του ότι χρησιμοποιούν Λειτουργικό Σύστημα Windows XP,του οποίου η επίσημη υποστήριξη από την Microsoftέληξε την Τρίτη 8 Απριλίου του 2014 και έκτοτε δεν έχουν αναβαθμιστεί με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και επιδιορθώσεις των κενών ασφάλειας.

Oπαλιός εξοπλισμός σε συνδυασμό με το ξεπερασμένο και ιδιαίτερα ευάλωτο λειτουργικό σύστημα, αυξάνει τον κίνδυνο βλαβών οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση της εκλογικής διαδικασίας, αλλά κυρίως δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την εγκυρότητα του τελικού αποτελέσματος.

 

Του Κωνσταντίνου Δεμερτζή

 

Πηγές

1.       Lawrence Norden, Christopher Famighetti, America’s Voting Machines at Risk, September 15, 2015 (https://www.brennancenter.org/sites/default/files/publications/Americas_Voting_Machines_At_Risk.pdf)

2.       See The Verifier – Polling Place Equipment, VerifiedVoting, https://www.verifiedvoting.org/verifier2014/ (June29, 2015)

3.       See Voting Equipment in the United States, VerifiedVoting, https://www.verifiedvoting.org/resources/voting-equipment/ (June 26, 2015).

4.       Va. Info. Tech. Agency, Security Assessment of WinVote Voting Equipment for Department of Elections 3 (2015),available at http://elections.virginia.gov/WebDocs/ VotingEquipReport/WINVote-final.pdf; see Localities Using WinVotes,Va. Dep’t of Elections, available at http://elections.virginia.gov/webdocs/VotingEquipReport/ 5.pdf; Commonwealthof Va. State Board of Elections, Registrant Counts by Locality Voters Registered as of 2/1/2014, (Feb. 2, 2014),available at http://elections.virginia.gov/Files/Registration-Statistics/2014/01/Registrant_Count _By_Locality.pdf.

5.       Sue Lincoln, Sending out an S-O-S for Voting Machines, 89.3 WRKF (Mar. 5, 2015), http://wrkf.org/post/sending-out-s-os-voting-machines.

6.       http://www.verifiedvotingfoundation.org/

7.       https://www.brennancenter.org

8.       https://www.wired.com/2015/09/dismal-state-americas-decade-old-voting-machines/

9.       https://www.verifiedvoting.org/resources/voting-equipment/avs/winvote/

10.   https://www.wired.com/2015/08/virginia-finally-drops-americas-worst-voting-machines/

11.   http://money.cnn.com/2016/08/09/technology/voting-machine-hack-election/

12.   https://people.csail.mit.edu/rivest/pubs/Riv15y.pdf

13.   https://people.csail.mit.edu/rivest/pubs/Riv16x.pdf

14.   https://www.wired.com/2016/08/americas-voting-machines-arent-ready-election/

email