Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013

Αισθάνονται ασφάλεια με την πολιτική της Μέρκελ οι Γερμανοί

Κάθε χρόνο, από το 1992 η εταιρεία R+V, διενεργεί μία έρευνα που ονομάζεται «οι φόβοι των Γερμανών» και στην οποία καταγράφει τους παράγοντες που προκαλούν φόβο στους Γερμανούς πολίτες.
 
Για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια οι Γερμανοί δεν δείχνουν να φοβούνται το χάσμα (οικονομικό και πολιτικό) ανάμεσα σε Ανατολική και Δυτική Γερμανία, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ως επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης ανάμεσα στις δύο περιοχές. Πάρα ταύτα, ανάμεσα στις δύο περιοχές παρατηρείται διαφοροποίηση αναφορικά με την ιεράρχηση των αιτιών που προκαλούν άγχος και φόβο στους πολίτες. Τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν επίμονα υψηλά στην Ανατολική Γερμανία όπου μέχρι σήμερα οι κάτοικοί της εμφανίζονταν να ανησυχούν περισσότερο για οικονομικούς λόγους, ενώ το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος απασχολεί περισσότερο τους Δυτικογερμανούς.
 
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι Γερμανοί εμφανίζονται να φοβούνται περισσότερο το ενδεχόμενο μίας αύξησης του κόστους διαβίωσης παρά το ενδεχόμενο διεξαγωγής τρομοκρατικού χτυπήματος, της ανεργίας ή του διαζυγίου. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το  61% σε δείγμα ατόμων 2.400. Η αμέσως επόμενη αιτία άγχους είναι οι φυσικές καταστροφές (που δικαιολογείται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουνίου), ακολουθούμενη από φόβους που σχετίζονται με την πορεία της υγείας τους σε προχωρημένη ηλικία. Μόλις 4 στους 10 αγωνιούν για την ανεργία.
 
Πράγματι, στη Γερμανία, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού δεν ξεπερνά το 1,5%, το ποσοστό της ανεργίας είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, αγγίζοντας μόλις το 6,8%. Τα ποσοστά αυτά προσομοιάζουν στα ποσοστά που καταγράφονταν λίγο μετά την ενοποίηση. Περίπου 7 εκατομμύρια Γερμανοί απασχολούνται με ωρομίσθιο 8.50 ευρώ, που είναι ο νομοθετικά κατοχυρωμένος κατώτερος μισθός.
 
Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο εύρημα κατά την παρουσίαση της έρευνας, o πολιτικός επιστήμονας Manfred Schmidt ανέφερε ότι το παραπάνω στοιχείο δηλώνει ότι ένα σημαντικό μέρος των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα κάνουν πολύ σφιχτή οικονομική διαχείριση για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στα έξοδα διαβίωσης.
 
Σε ό,τι αφορά την κρίση της ευρωζώνης, 7 στους 10 πιστεύει ότι η κρίση θα συνεχιστεί και ότι θα παραμείνει η ανάγκη οι Γερμανοί πολίτες να συμβάλλουν μέσω της φορολογίας τους. Επιπλέον, παραπάνω από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρεί ότι το κοινό νόμισμα βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο. Ωστόσο, τα ποσοστά άγχους σε σχέση με την κρίση βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με το περασμένο έτος.
 
Το εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας σχετίζεται με το γεγονός ότι οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική τους ηγεσία. Μόλις το 45% πιστεύει ότι οι πολιτικοί τους δεν είναι σε θέση να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι κινήθηκε στο 55%. 
Το στοιχείο αυτό εξέπληξε τους πολιτικούς αναλυτές δεδομένου ότι υπάρχει η καταγεγραμμένη τάση αυτό το ποσοστό να είναι αυξημένο κατά τις προεκλογικές περιόδους. Ο Schmidt αιτιολόγησε αυτό το εύρημα στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη που εκφράζουν οι πολίτες για την αναπτυξιακή πορεία της Γερμανίας.
 

.Πηγές: GlobalPost, Spiegel

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Γερμανικές Εκλογές

email