Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Γερμανοί παραχωρούν την ψήφο τους μέσω internet

Οι γερμανοί πολίτες δίνουν τη δυνατότητα σε πολίτες άλλων χωρών να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ονομάζεται ‘Εκλογική Επανάσταση’.

Οι εμπνευστές του θεωρούν πως οι αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης επηρεάζουν άμεσα και άλλους ευρωπαίους, αυτός είναι ο λόγος που τους δίνουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές μέσω online ψηφοφορίας που πραγματοποιείται μέσω facebook. Κάθε γερμανός πολίτης που συμμετέχει δίνει την προσωπική του ψήφο σε έναν άλλο ξένο πολίτη. Ακολούθως, ο γερμανός ψηφοφόρος την ημέρα των εκλογών μέσω της ψήφου του θα εκφράσει την άποψη του πολίτη τον οποίο εκπροσωπεί. Η ‘Εκλογική Επανάσταση’ έχει περισσότερα από 1000 μέλη.

«Η βασική ιδέα είναι ότι ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, με παγκοσμιοποιημένη οικονομία και πιστεύουμε ότι η εθνική δημοκρατία είναι ανεπαρκής», σημείωσε ο Filip Nohe, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ‘Egality Now’, στην ιντερνετική εφημερίδα The Local. «Η ‘Εκλογική Επανάσταση’ αποτελεί πράξη εξέγερσης απέναντι σε ένα μη δημοκρατικό σύστημα, όπου οι αποφάσεις που λαμβάνονται στη Γερμανία, όπως είναι τα μέτρα λιτότητας, επηρεάζουν άμεσα τη ζωή στην Ισπανία. Οι εν λόγω αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από όλους όσους επηρεάζουν, αυτός είναι και ο λόγος που επιθυμώ να συμμετάσχω στις γερμανικές εκλογές», δήλωσε στην The Local ο Daniel Correa, Ισπανός  που θα συμμετέχει στις εκλογές της 22ης Σεπτέμβρη μέσω της ‘Εκλογικής Επανάστασης’.

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί πόσοι Γερμανοί θα δώσουν τελικώς την ψήφο τους μέσω της ‘Εκλογικής Επανάστασης’, αλλά σύμφωνα με τον Nohe υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Σουηδία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

«Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι το έργο της ‘Εκλογικής Επανάστασης’ είναι παράνομο, κάτι το οποίο δεν ισχύει νομικά. Οι Γερμανοί που θα δώσουν την ψήφο τους σε κάποιον ξένο, απλώς θα εκφράσουν την άποψη τους μέσω αυτού την ημέρα των εκλογών», είπε ο Nohe στην The Local και συνέχισε λέγοντας, «Μετά τις γερμανικές εκλογές την Κυριακή, η ‘Egality Now’ θα συνεχίσει να εργάζεται για παρόμοιες εκστρατείες όπως οι επόμενες εκλογές των ΗΠΑ καθώς αυτή η ενέργεια δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα της εθνικής δημοκρατίας αλλά στοχεύει στο να επιστήσει την προσοχή των αρχών απέναντι στο εκάστοτε σημαντικό ζήτημα».

Ο πολιτικός επιστήμονας Καθηγητής Michael Wohlgemuth από το think-tank ‘Open Europe Berlin’ δήλωσε, «Η όλη ενέργεια λειτουργεί ως εργαλείο συζήτησης αναφορικά με την γερμανική πολιτική, υπό την έννοια αυτή η ‘Εκλογική Επανάσταση’ είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική ή εφαρμόσιμη».


Υπεύθυνος Σύνταξης: George Mills/tsb

http://www.thelocal.de

email