Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014

Εκλογές: Το θέμα που λάτρεψαν τα social media

Μπορεί να φαντάζει απίθανο, αλλά οι εκλογές βρίσκονται στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο μέσω Facebook το 2013.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή ‘Review 2013’ δημοφιλέστερο θέμα ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος, τρίτο στη σειρά η γέννηση του βασιλικού μωρού στη Βρετανία,, τέταρτο ο τυφώνας στις Φιλιππίνες και στην πέμπτη θέση ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά η φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ενθαρρύνουν τον διάλογο και την επικοινωνία έχουν κάνει τα social media καθοριστικό παράγοντα στη πολιτική σκηνή.

Το Facebook, το Twitter, τα Blogs, και τα άλλα μέσα χρησιμοποιούνται για την οργάνωση πολιτικών κομμάτων, την ενημέρωση των ψηφοφόρων τους, την δημιουργία θετικού κλίματος απέναντι τους, την συγκέντρωση εθελοντών για διάφορες εκστρατείες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.


Το Facebook έχει τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ξεπερνά το Google σε συνολικό αριθμό προβολών σελίδας καθημερινά. Η πολιτική σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής ‘επανάστασης’, οι πολιτικές εκστρατείες σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο γίνονται με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να είναι ταυτόχρονα ορατές από έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ανθρώπων ανεξάρτητα με το που βρίσκονται, δηλαδή καταργείται ο παράγοντας του γεωγραφικού περιορισμού.  

Ωστόσο, ο κάθε πολιτικός οφείλει να κατανοήσει τον ακριβή ρόλο των social media στην εκάστοτε καμπάνια του – την χρήση τους βήμα προς βήμα για μια επιτυχημένη ‘εκστρατεία’, καθώς όπως είναι φυσικό η ‘δύναμη’ τους είναι μεγάλη αλλά δεν υποκαθιστούν την φυσική παρουσία. Είναι σαφές ότι οι ‘κανόνες’ της εκλογικής σκηνής έχουν αλλάξει επίσημα πλέον και ο εκάστοτε υποψήφιος καλείται να κατανοήσει το σχετικό ‘παιχνίδι’ εάν επιθυμεί να έχει μια ανοδική και επιτυχημένη πορεία.

Αν περιορίσουμε την έρευνα στο Twitter, προκύπτει το ερώτημα «Είναι αρκετοί 140 χαρακτήρες για να διαμορφώσεις μια ολοκληρωμένη πολιτική άποψη;», η απάντηση είναι καταφατική, αν ανατρέξουμε σε εκλογές που απασχόλησαν τον κόσμο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την  προεκλογική εκστρατεία του Barack Obama. Η ομάδα του χρησιμοποίησε όλα τα social media με απώτερο στόχο ο κόσμος να θεωρεί ότι μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με τον Obama, να του πει τα προβλήματα του αλλά και το τι τον απασχολεί, να του ‘τουιτάρει’ όπως θα έκανε με ένα φίλο του. Ακόμη ενημέρωναν άμεση την εκάστοτε τοπική ομάδα για τις δράσεις του και με τον τρόπο αυτό προσέγγισαν τον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων – οπαδών – εθελοντών.

Τα social media είναι ένα είδος ‘απευθείας σύνδεσης’ των πολιτών με εκείνους τους οποίους επιθυμούν να τους εκπροσωπήσουν. Αποτελούν τον βέλτιστο δυνατό τρόπο άμεσης επικοινωνίας που επιζητά ο εκάστοτε ψηφοφόρος και διαφοροποιούνται στο μέγιστο από την απλή πληροφόρηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο John Durham, καθηγητής Διαφήμισης και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, επισημαίνει «Οι άνθρωποι πλέον δεν επιθυμούν μια παθητική πηγή ενημέρωσης όπως είναι η τηλεόραση. Από άποψη διαφήμισης, το Facebook μας δίνει το ‘στίγμα’ της κάθε ημέρας μέσα από τα σχόλια του κόσμου. Αποτελεί την καλύτερη μορφή feedback για τον κάθε πολιτικό αρχηγό».
 
Τέλος ο Rich LeFurgy, πρώην πρόεδρος του Internet Advertising Bureau, τονίζει ότι «Το Facebook παρέχει εκπληκτικές δυνατότητες δημιουργίας στοχευμένου κοινού - κοινό με κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως φύλο, ηλικιακή ομάδα, πόλη, συμφέροντα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι μεγαλύτερες πολιτικές καμπάνιες έχουν ‘αγκαλιάσει’ τα διάφορα μέσα κοινωνική δικτύωσης». Οι λόγοι είναι απλοί, το Facebook θεωρείται το μέσο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι περισσότερο όταν είναι έξω, το YouTube το χρησιμοποιούν για να βλέπουν video και το Twitter είναι το μέσο που χρησιμοποιείται για περισσότερο άμεση και συνεχή ενημέρωση που κάποιες φορές υποκρύπτει στοιχεία αστεϊσμού.


http://usatoday30.usatoday.com
http://www.theglobeandmail.com
http://blogs.hbr.org
http://www.afr.com
http://www.stuff.co.nz

Επιμέλεια: Εβίτα Θυσιάδου

email