Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί έπεσαν έξω τα exit polls

 

Την τάση ότι θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο ο Ν.Αναστασιάδης δημιούργησαν ως επι το πλείστον τα exit polls, τα οποία μεταδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κύπρου.
Παρά το εύρος του +- 2% που είχαν οι περισσότερες μετρήσεις έδειξαν σαφώς μεγαλύτερη την εκλογική δύναμη του κυρίου Αναστασιάδη στις έξι το απόγευμα κάτι που διαψεύσθηκε δύο ώρες αργότερα. 
Καθοριστικό ρόλο εκτιμάται ότι διαδραμάτισε η αυξημένη αποχή, η οποία «επηρέασε» τα στατιστικά δεδομένα 
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης : Συγκλίνουσες μεταξύ τους ωστόσο αποκλίνουσες, και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό από το πραγματικό αποτέλεσμα, ήταν οι δημοσκοπήσεις εξόδου των τεσσάρων παγκύπριων τηλεοπτικών καναλιών, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό και πολύ πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών ενός γύρου. Τα τέσσερα exit polls πέτυχαν μόνο τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, δίνοντας στις έξι το απόγευμα λανθασμένα μηνύματα που προκάλεσαν πρόωρους πανηγυρισμούς. Οι οποίοι, με την ροή των αποτελεσμάτων, μετατράπηκαν σε προβληματισμό.
 
Παρά το μεγάλο τους δείγμα, ειδικά αυτές του ΡΙΚ και Σίγμα και παρά την εξαγγελία για πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα exit poll από τον ΑΝΤ1, οι εταιρείες που ανέλαβαν τις δημοσκοπήσεις ίσα που άγγιξαν ή απλώς πλησίασαν το τελικό ποσοστό που έλαβε ο Σταύρος Μαλάς, ενώ απέτυχαν παταγωδώς να αποτυπώσουν έστω και με το στατιστικό σφάλμα του σημαντικού 3% τα ποσοστά που εξασφάλισαν οι κύριοι Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήλας. Η απογευματινή αύξηση του δείγματος, όπως λέχθηκε από αναλυτές των εταιρειών που ανέλαβαν τις δημοσκοπήσεις, για να ξεκαθαρίσουν δεδομένα που προβλημάτιζαν από την προηγούμενη συλλογή στοιχείων, αποδεικνύει ότι και οι ίδιοι γνώριζαν την αποτυχία του εγχειρήματος.
 
Οι λόγοι
Από το Σάββατο εφημολογείτο ότι από το επιτελείο Λιλλήκα είχε δοθεί γραμμή όπως οι ψηφοφόροι του να μην απαντήσουν με ειλικρίνεια στις δημοσκοπήσεις εξόδου μπερδεύοντας τα αντίπαλα επιτελεία, τα οποία θα είχαν γνώση της εξέλιξης των exit polls από το μεσημέρι, έτσι ώστε να εφησυχάσουν εκτιμώντας ότι ο Γιώργος Λιλλήκας ήταν από νωρίς εκτός παιχνιδιού. Συνεπώς, δεν αποκλείεται οι ψηφοφόροι του Γιώργου Λιλλήκα να δήλωναν ότι ψήφισαν Νίκο Αναστασιάδη, γεγονός που δικαιολογεί τα αυξημένα ποσοστά που φαινόταν να λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ και που μάλιστα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο εκλογής του από την πρώτη Κυριακή, την ίδια ώρα που ο κ. Λιλλήκας παρουσιαζόταν με ποσοστά ακόμη και κάτω από 20%, ενώ τελικά έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο 24,93%. Πρέπει βεβαίως την ίδια ώρα να προσμετρηθεί ότι η στάθμιση που χρησιμοποιείται σε δημοσκοπήσεις στη χώρα μας από τους Ελλαδίτες δημοσκόπους που επιλέγονται από τα τηλεοπτικά κανάλια, γίνεται με βάση το τι δήλωσε ο ερωτώμενος ότι ψήφισε σε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, πρακτική που, αν και λειτουργεί αξιόπιστα σε βόρειες χώρες, είναι αποδεδειγμένα λανθασμένη για νότιες χώρες.
 
 
Δείτε αναλυτικά των exit polls: 
 
ΡΙΚ
Αναστασιάδης: 49,6 - 52,6% (Μέση τιμή: 51,10%)
Μαλάς: 25,8 - 28,8% (Μέση τιμή: 27,30%)
Λιλλήκας: 17 - 19% (Μέση τιμή: 18%)
 
ΣΙΓΜΑ
Αναστασιάδης: 49 - 52,5%
Μαλάς: 24 -27%
Λιλλήκας: 19 - 22%
 
ΑΝΤ1
Αναστασιάδης: 48 - 52%
Μαλάς: 23,5 - 26,5%
Λιλλήκας: 19,5 - 22,5%
 
MEGA
Αναστασιάδης: 49-52%
Μαλάς: 23,6 - 26%
Λιλλήκας: 20 - 22,5%
 
 
 
email