Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Πισσαρίδης: Χάθηκε πολύ χρόνος στην Κύπρο

 

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστοφορος Πισσαρίδης μιλά για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος και την αντιμετώπιση της κυπριακής οικονομικής κρίσης στο Newspost.gr 
 
 
 
Πως βλέπετε στην Κύπρο την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές; Τι θα πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης;
 
Στη Κύπρο χρειάζεται πολλή δουλειά αμέσως μετά τις εκλογές γιατί βασικά η κυβέρνηση Χριστόφια δεν έκανε τίποτα για τον τόπο και τις σχέσεις του με τους ξένους δανειστές τους τελευταίους μήνες. Στην Ευρώπη περιμένουν τον νέον πρόεδρο για να αρχίσουν πάλι οι συνομιλίες. Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο με τις εκλογές και την αδράνεια της κυβέρνησης που ίσως μας στοιχίσει στο τέλος. 
 
Το πρώτο πράμα που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να υπογράψει το μνημόνιο για να πάρουμε τα λεφτά επιτέλους, πριν γίνει καμιά μεγαλύτερη ζημιά. Αλλά παρά τις μεγάλες προσπάθειες του υπουργού οικονομικών, η όλη αντιμετώπιση της τρόικας και του μνημονίου ως τώρα από το Κυπριακό δημόσιο ήταν τέτοια που αμφιβάλλω αν υπάρχει γερή βάση πάνω στην οποία μπορεί να δράσει η νέα κυβέρνηση. Δεν φαίνεται να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά μεμονωμένες μάχες. Πολύ φοβούμαι πως θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από την αρχή.
 
Σε τι μοιάζει και σε τι διαφέρει η ελληνική από την κυπριακή κρίση;
 
Η Κυπριακή οικονομία δεν είχε χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Επίσης φαίνεται ότι η τρόικα έμαθε από τα λάθη της στην Ελλάδα και ευθύς εξ' αρχής συμβούλευσε την Κύπρο να μην περικόψει επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Μετά τις έρευνες των οικονομολόγων του ΔΝΤ έγινε σαφές ότι τα αναπτυξιακά έργα είναι το καλύτερο αντίδοτο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Εξάλλου, η ανεργία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί την Ευρώπη. 
 
Κατά τα λοιπά, οι εργατικές οργανώσεις και το κυβερνών πολιτικό κόμμα δεν φαίνεται να θέλουν τη μεταρρύθμιση, όπως είχε γίνει και στην Ελλάδα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε Ελλάδα και Κύπρο είναι πιο προνομιούχοι και με τις μεταρρυθμίσεις αναπόφευκτα θα χάσουν τα προνόμια. Υπήρχαν μάλιστα προτάσεις και σκέψεις σε κυπριακά κόμματα να σκίσουμε τα μνημόνια και να δώσουμε στους δανειστές μας ομόλογα σε φυσικό αέριο.
 
Στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει φόβος πολιτικής αστάθειας, παρ' ότι η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από τον περασμένο Μάϊο - Ιούνιο. Στην Κύπρο, λόγω και του πολιτεύματος, που δίνει σχεδόν όλες τις εξουσίες στον πρόεδρο, η όποια αστάθεια παρατηρείται έχει να κάνει με την προεκλογική περίοδο.
 
email