Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Ισχυρή εντολή στον Αναστασιάδη

Το ρεκόρ του Δημήτρη Χριστόφια του 2008 κατέρριψε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης. Εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το μεγαλύτερο ποσοστό το οποίο κατέλαβε υποψήφιος σε δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών εξελίχθηκε τελικά σε ... μεγάλο περίπατο του Νίκου Αναστασιάδη. Η εκλογή του προέδρου του ΔΗΣΥ στην προεδρία της Δημοκρατίας από τη στιγμή που αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο ήταν ο Σταύρος Μαλάς, ήταν έτσι κι αλλιώς αναμενόμενη. Εκείνο που απέμενε να διακριβωθεί ήταν το εύρος της.
 
Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ότι πιθανή αναμέτρηση Αναστασιάδη – Μαλά πόρρω απείχε από το να είχε χαρακτήρα ντέρμπι και ότι σε τέτοιο σενάριο θα ήταν βέβαιη η άνετη επικράτηση Αναστασιάδη. Βεβαίως, διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις ως προς τη δυνατότητα του ΑΚΕΛ να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του και να κερδίσει ψήφους στον β’ γύρο από άλλα κόμματα. Αυτά τα στοιχεία κατέστησαν την ήττα αξιοπρεπή και έδωσαν στο ΑΚΕΛ το δικαίωμα να ασκεί ρόλο ισχυρής αντιπολίτευσης με το 42,5% που εξασφάλισε ο κ. Μαλάς.
 
Αν υπάρχουν ξεκάθαρα χαμένοι στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, αυτοί είναι ο Γιώργος Λιλλήκας και η ΕΔΕΚ. Ενώ κατέγραψαν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό που θεωρήθηκε ως σημαντική επιτυχία στον πρώτο γύρο, με την προτροπή τους προς τους ψηφοφόρους του Γιώργου Λιλλήκα να καταψηφίσουν και τους δύο υποψηφίους πέτυχαν το ακατόρθωτο: Να ξαναμετρηθούν στην κάλπη, να αποδειχθούν λιγότεροι και να ξεφουσκώσει πολύ γρήγορα αυτό που φάνηκε να γεννιέται ως κίνημα την περασμένη Κυριακή.
 
Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν (και) ως προς το αυξημένο ποσοστό της αποχής στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αν και μετά τις επίσημες προτροπές της ΕΔΕΚ και του Γιώργου Λιλλήκα προς τους ψηφοφόρους τους, το ποσοστό αποχής και -ιδιαίτερα- τα ποσοστά των λευκών και των άκυρων, αναμένονταν πολύ υψηλότερα. Πάντως, είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών είναι υψηλότερο από εκείνο του πρώτου γύρου, καθώς δεν λειτούργησε στον βαθμό που λειτουργούσε παλαιότερα η τάση συσπείρωσης του εκλογικού σώματος για συμμετοχή στην τελική επιλογή. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι υπήρχε ισχυρό φαβορί, αλλά και στην επιλογή της ΕΔΕΚ και του υποψήφιου (κατά τον α’ γύρο) Γ. Λιλλήκα να μην ταχθούν υπέρ κανενός εκ των υποψηφίων.
 
Η αποχή κατά τον πρώτο γύρο ήταν 16,86% και ανέβηκε κατά τον χθεσινό δεύτερο γύρο στο 18,42%. Ήταν, δηλαδή, αυξημένη κατά 1,5% σε σχέση με εκείνη του πρώτου γύρου. Σε απόλυτους αριθμούς, στον δεύτερο γύρο προσήλθαν 8.527 ψηφοφόροι λιγότεροι από εκείνους που ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Αν θεωρηθεί λογικό ότι όσοι επέλεξαν τους κυρίους Αναστασιάδη και Μαλά στον πρώτο γύρο προσήλθαν και χθες για να καταθέσουν την ψήφο τους, συμπεραίνεται ότι οι σχεδόν οκτώμισι χιλιάδες που απείχαν χθες είχαν ψηφίσει είτε τον κ. Λιλλήκα είτε κάποιον από τους άλλους υποψήφιους.
 
Αν στο 18,4% της αποχής που καταμετρήθηκε χθες προστεθεί ποσοστό 6% που αντιστοιχεί στο ποσοστό των λευκών και άκυρων (επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων), προκύπτει ότι στη χθεσινή εκλογική διαδικασία το 24,4% όσων είχαν δικαίωμα εκλογής επέλεξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μην το ασκήσουν.
 
 
Λιγότερες από Χριστόφια
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 236.965 ψήφους (57,48%). Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε εκλεγεί Πρόεδρος, στον δεύτερο γύρο, με σχεδόν 4.000 ψήφους περισσότερες (240.604 ψήφους ή 53,37%). Ο ανθυποψήφιος του εκλελεγμένου Προέδρου Σταύρος Μαλάς έλαβε 175.267 ψήφους (42,52%), ενώ για την ιστορία θυμίζουμε ότι ο «χαμένος» του β’ γύρου το 2008, Γιαννάκης Κασουλίδης, είχε λάβει 210.195 ψήφους (46,63).
 
email