Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Η μάχη των εντυπώσεων

 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα της προεκλογικής εκστρατείας αναμένεται να είναι καυτά για τα επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων. Τα επιτελεία, σε ασκήσεις επί χάρτου, αναλύουν με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα αποθέματα που έχουν στην επίτευξη των στόχων τους. Στο επιτελείο Αναστασιάδη φαίνεται πως αρχίζουν να πιστεύουν, και το διαλαλούν, στην εκλογή από τον πρώτο γύρο. Ακόμη και πιο «συντηρητικές» στον τρόπο αποτύπωσης της κοινής γνώμης δημοσκοπήσεις, ανεβάζουν τα ποσοστά της υποψηφιότητας Αναστασιάδη πέραν του 40%. Στο επιτελείο ελπίζουν πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο μηχανισμός των δύο συνεργαζόμενων κομμάτων θα αλλάξει τον ρουν της ψηφοφορίας, ανεβάζοντας τουλάχιστον ακόμη δύο μονάδες τη στήριξη προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Ελπίζουν ακόμη ότι οι ψηφοφόροι εξωτερικού θα φέρουν ακόμη πιο κοντά, αριθμητικά, στην επίτευξη του στόχου της πρώτης Κυριακής.
 
Η τακτική του επιτελείου τις τελευταίες ημέρες ήταν οι άμεσες απαντήσεις στην προσπάθεια των άλλων επιτελείων να αποδομήσουν την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη. Οι μετρήσεις ωστόσο δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια των αντιπάλων του υποψηφίου. «Εμείς έχουμε ένα μόνο στόχο. Να πετύχουμε εκλογή από την πρώτη Κυριακή», σημειώνουν από το επιτελείο Αναστασιάδη. «Οι άλλοι έχουν δύο στόχους ο καθένας. Να αποτρέψουν τη νίκη Αναστασιάδη από την ερχόμενη εβδομάδα, και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη δεύτερη Κυριακή, αν βεβαίως υπάρξει». Στο επιτελείο Αναστασιάδη γνωρίζουν ακόμη πως αν πάρουν την πλειοψηφία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, κυρίως, και της ΕΔΕΚ δευτερευόντως, τότε θα αγγίξουν την εκλογή από την πρώτη εβδομάδα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που παρουσίασε η τηλεόραση του Μέγκα την Παρασκευή, ποσοστό 13% του ΔΗΚΟ και άλλο τόσο ποσοστό της ΕΔΕΚ σημειώνεται στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Οι πληροφορίες του «Π» από το επιτελείο Αναστασιάδη αναφέρουν πως οι κυλιόμενες και μη δημοσιοποιημένες μετρήσεις της κοινής γνώμης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «ο στόχος της εκλογής ενός γύρου είναι εφικτός». Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο σχεδιασμός του επιτελείου τις τελευταίες ημέρες εξυπηρετεί ένα σαφή και ξεκάθαρο προσανατολισμό. Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ρίχνοντας στην πρώτη γραμμή με μεγαλύτερη ένταση ακόμη και τους ανθρώπους που κατά καιρούς ήταν οι βασικοί πολέμιοι του Νίκου Αναστασιάδη.
 
Αυτήν ωστόσο την ολική επικοινωνιακή μεταμόρφωση του Νίκου Αναστασιάδη, όπως τη σχεδίασε το επιτελείο, εντοπίζει και επικρίνει κυρίως το επιτελείο Μαλά, σε μια προσπάθεια να αναδείξει αντιφάσεις, παλινδρομήσεις και αφερεγγυότητα της προσωπικότητας Αναστασιάδη. «Στην πιο κρίσιμη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας, ο Νίκος Αναστασιάδης οδηγεί στα πάνελ, προς υπεράσπισή του, τους πλέον σκληρούς πολέμιούς του στο πρόσφατο παρελθόν», υποστηρίζει ο Νίκος Κατσουρίδης.
 
Στο ΑΚΕΛ και στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά θεωρούν δεδομένο ότι οι εκλογές είναι δύο γύρων. Θεωρούν επίσης δεδομένο πως η δεύτερη θέση κλειδώθηκε από τον δικό τους υποψήφιο και ότι δεν υπάρχει ίχνος ρεαλισμού σε εκείνους που πιστεύουν πως οι εκλογές της Κυριακής επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι έχουν ακόμη χρόνο για να ανεβάσουν τη συσπείρωση, αν όχι στα επίπεδα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, σίγουρα πάνω από το 80%. «Είμαστε κοντά σε ένα τέτοιο στόχο γιατί θα πρέπει να δούμε και την επομένη της εκλογικής διαδικασίας». Η έντονη προσωπική επίθεση κατά του Νίκου Αναστασιάδη έχει βεβαίως αποδέκτες εκείνους που οδηγούνται στην υπερψήφιση Γιώργου Λιλλήκα και στην επιλογή την οποία καλούνται να κάνουν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, εφόσον αυτή υπάρξει. Ο μηχανισμός του κόμματος παλεύει κυριολεκτικά μία- μία τις ψήφους. «Τα δεδομένα της εκλογής είναι δυσμενή, αλλά δεν μάθαμε να τα βάζουμε κάτω», σημειώνουν από το επιτελείο, ενώ το μότο του Νίκου Κατσουρίδη ότι «η δεύτερη Κυριακή διεξάγεται πάντα με πλήρως διαφοροποιημένους όρους από ό,τι η πρώτη εκλογική διαδικασία», εμπεδώνεται στους ψηφοφόρους της Αριστεράς.
 
Στην πίεση των επιτελείων Αναστασιάδη - Μαλά, η ομάδα η οποία αποτελεί το επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα παλεύει με στόχο ο υποψήφιος να παραμείνει κοντά στο παιχνίδι της δεύτερης Κυριακής. Οδεύοντας προς την εκλογική διαδικασία, ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Εκείνο όμως που επιδιώκει τις τελευταίες ημέρες το επιτελείο του υποψηφίου είναι να διαφοροποιήσει την εντύπωση πως η στασιμότητα που παρατηρείται στις μετρήσεις των ποσοστών Λιλλήκα, έκλεισε και την όποια πιθανότητα για πρόκριση στη δεύτερη στροφή. Αν τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμπεδωθεί η άποψη στους ήδη αποφασισμένους ΔΗΚΟϊκούς και ΕΔΕΚίτες να ψηφίσουν Λιλλήκα, ότι θα λειτουργήσει η χαμένη ψήφος επειδή δεν φαίνεται να είναι εφικτός ο στόχος της δεύτερης θέσης, τότε ο κίνδυνος να πέσουν κάθετα τα ποσοστά του υποψηφίου είναι μεγάλος, εκτιμούν στο επιτελείο του υποψηφίου.
 
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
Του Χρίστου Γεωργίου
10/02/2013
email