banner
Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 01 Μαΐου 2014

Β. Κορκίδης: Η Ευρώπη χρειάζεται τη νέα Ελλάδα και η Ελλάδα θέλει μία νέα Ευρώπη

Αυτόν το μήνα, διεξάγεται μία από τις πλέον κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Η κατάργηση της λίστας και η αλλαγή της εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης, ανά την επικράτεια, πιστεύω ότι βρίσκει σύμφωνο τον επιχειρηματικό κόσμο, αφού για πρώτη φορά θα έχει τη δυνατότητα ατομικής επιλογής της εκπροσώπησής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επόμενη πενταετία απαιτεί την αντιμετώπιση των ευρωεκλογών με την υπέρβαση της επιλογής προσώπων αντί κομμάτων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ισχυρότερης επιρροής των ανθρώπων της ελληνικής αγοράς στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Με τα νέα λοιπόν δεδομένα και επειδή η κρίση έχει αλλάξει σημαντικά το πολιτικό τοπίο σε σχέση με τις εκλογές του 2009, οι Ευρωεκλογές του 2014 θα αποτελέσουν ένα άγνωστο πεδίο, με ιδιαίτερο νόημα και ενδιαφέρον. Από την είσοδο της Χώρας μας στην Ε.Ο.Κ., την 1η Ιανουαρίου 1981, έως και σήμερα, οι Ευρωεκλογές ήταν μια καλή ευκαιρία σε «επιλεγμένα» στελέχη να «αποκατασταθούν» πολιτικά στις προνομιούχες θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ μικρό υπήρξε το ενδιαφέρον των κομμάτων και του κόσμου για το αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών εκλογών και ανούσιο στις περιπτώσεις που ταυτίζονταν με τα αποτελέσματα των βουλευτικών.

Οι ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-20, είναι μία ευκαιρία να αλλάξει η προσέγγιση της Ευρώπης απέναντι στην ελληνική οικονομία, να αναθεωρηθούν τα μέτρα λιτότητας και, κυρίως, να εκτιμηθούν οι θυσίες μας. Όσοι λοιπόν αναρωτιούνται μήπως το πρόβλημα είναι η έλλειψη συμμετοχής των μικρομεσαίων στην Ευρώπη, ίσως ήρθε η ώρα να το θεραπεύσουν και να το ανατρέψουν με τις αποφάσεις τους. Όσοι πιστεύουν ότι κάποιοι ψάχνουν "ακριβές καρέκλες" να βολευτούν και ότι ορισμένοι ξεχειλίζουν από εγωισμό και φιλοδοξία, ας πράξουν σύμφωνα με αυτό που τους υπαγορεύει η κρίση τους. Όσοι πάλι θεωρούν πως τα ζητήματα των μικρομεσαίων θα επιλυθούν από μόνα τους, χωρίς την παρουσία μας στις Βρυξέλλες, τότε ας παραμείνουν σε συνήθεις "ασφαλείς" και "κλασσικές" επιλογές.

Η ανισοκατανομή του πλούτου και της ανεργίας γεωγραφικά και εθνικά, οι διαφορετικοί πόλοι λήψης των αποφάσεων, η εθνικό-κεντρική αντίληψη των θεμάτων, η φοβία μετάβασης στις επόμενες φάσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι δομικές αδυναμίες του ευρώ, η τραπεζική ένωση, η ρευστότητα, η ενιαία φόρμα ΦΠΑ, η αδυναμία κοινής αντίληψης είναι μόνο λίγα από τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην επόμενη πενταετία. Μία πενταετία στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά, θα έχει την εκχώρηση σειράς σημαντικών νέων εξουσιών, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας του 2009, με σκοπό την ισχυρότερη επιρροή στις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή των ξεχωριστών λαών για να κερδίσει το σεβασμό τους και να διοχετεύσει σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη την έννοια του ευρωπαϊκού συμφέροντος στον τόπο διαβίωσής του.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, αυτή τη φορά, έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει και να καταδείξει τη στάση που αυτός προτιμάει να έχει από την Ευρώπη, επιλέγοντας πρόσωπα της αγοράς που θα τον εκπροσωπήσουν στα έδρανα των Βρυξελλών. Οι μικρομεσαίοι θα κάνουμε μεγάλο λάθος να ταυτίσουμε αυτές τις Ευρωεκλογές με τις προηγούμενες, σπαταλώντας μία ευκαιρία να εκπροσωπηθούμε κοινοβουλευτικά στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις θυσίες μας για να ενταχθούμε και να παραμείνουμε στην ΕΕ. Η βούληση και ο τρόπος συμμετοχής μας στα κέντρα αποφάσεων και στο ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι» οφείλουν να καταγραφούν διαφορετικά στις ευρωεκλογές του 2014.

Ο κοινός αγώνας για τη διατήρηση των φορέων συλλογικότητας της χώρας μας είναι αναγκαίο να μας οδηγήσει στο "ισχύς εν τη ενώσει", ως προαπαιτούμενο των προτάσεών μας απέναντι στις αποφάσεις της Τρόικα. Είναι γεγονός ότι οι παραγωγικοί φορείς μπορούμε να έχουμε παρεμβατικό ρόλο στην Ευρώπη για τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής αγοράς, αφού έχουμε επιχειρήματα, έχουμε προτάσεις και παρά τις δυσκολίες, γνωρίζουμε τις λύσεις. Οφείλουμε λοιπον να προσαρμόσουμε τα κοινοτικά προγράμματα στα ελληνικά δεδομένα, ώστε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δίνοντας ρευστότητα στην αγορά.

Η απαξίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως καλά γνωρίζετε, δεν ισχύει στην Ευρώπη, ενώ η προτροπή της ιστοσελίδας των ευρωπαϊκών εκλογών "Δράσε, Αντίδρασε, Επηρέασε" επισημαίνει ότι το ταξίδι στις Βρυξέλλες, για τους Έλληνες Ευρωβουλευτές δεν είναι ταξίδι αναψυχής, αλλά ειδική αποστολή για την Ελλάδα.

Με όλες τις παραπάνω σκέψεις αποφάσισα να αποδεχθώ τη πρόταση του Πρωθυπουργού να είμαι υποψήφιος εκπρόσωπος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ευρωψηφοδέλτιο. Σαφώς και κατανοώ τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω, ιδιαίτερα μετά τις δυσάρεστες εκπλήξεις που επεφύλασσε στον Επιμελητηριακό θεσμό και την αγορά, το Πολυνομοσχέδιο. Επίσης, γνωρίζω ότι η απόσταση από την υποψηφιότητα μέχρι την εκλογή είναι όσο Αθήνα-Βρυξέλλες με τα πόδια, αλλά είμαι αποφασισμένος, με τη βοήθεια της αγοράς, να τη διανύσω.

Σε ό,τι  με αφορά, δεν έκρυψα ποτέ την πολιτική μου τοποθέτηση, ενώ δεν επέτρεψα σε καμία περίπτωση να υπονομεύσει το συμφέρον των συναδέλφων μου, καθώς και των δυο φορέων που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Αντιθέτως, συγκρούστηκα με Υπουργούς κάθε κόμματος, αντάλλαξα προβληματισμούς με εκπροσώπους από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, επεδίωξα και κατάφερα συνθέσεις και όχι διαφοροποιήσεις. Με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, ευελπιστώ να μου δοθεί η δυνατότητα να παρέμβω και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, ζήτησα τη γνώμη, τη στήριξη και τη βοήθειά των συναδέλφων μου, αλλά με τον τρόπο που οι ίδιοι θα αποφασίσουν και στο βαθμό που θα επιλέξουν να το πράξουν. Σίγουρα έχω τη προτροπή και την ενθάρρυνση τους, αλλά χρειάζομαι και την έμπρακτη συμπαράστασή τους για μια δυναμική εκπροσώπηση και αξιοπρεπή παρουσία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Όμως αυτή τη φορά, η δέσμευση μου είναι "ένας από εμάς, για όλους εμάς".

Η Ευρώπη χρειάζεται τη νέα Ελλάδα και η Ελλάδα θέλει μία νέα Ευρώπη.

Βασίλης Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΣΕΕ
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ

 

email