banner
Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Χρ.Χαλιλοπούλου: Η Ευρώπη που θέλουμε

Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο μίας πρωτόγνωρης κρίσης, κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά διαχέεται σε όλα τα επίπεδα, κρίση πολιτική, κοινωνική, αξιακή.

Από τις εξελίξεις φάνηκε ότι η Ευρωπαϊκή ένωση δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης. Ο τρόπος με τον οποίο τη διαχειρίστηκε, μας έκανε να καταλάβουμε ότι αυτό που ονομάζουμε «Ένωση», είναι ένα οικοδόμημα ατελές που έχει πολλή δουλειά ακόμα. Οι κυριότερες  αβελτηρίες  του συστήματος ήταν η δυσκολία στην έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών καθώς και ότι οι αποφάσεις φάνηκε να λαμβάνονται περισσότερο με γνώμονα τους  αριθμούς και τις στατιστικές και  λιγότερο με βάση τον ανθρώπινο παράγοντα.  

Όλοι αναρωτηθήκαμε αν αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε, που οραματιζόμαστε, αυτή που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της. Σίγουρα όχι! Θέλουμε μία Ευρώπη που να έχει επίκεντρο τον πολίτη και τον Άνθρωπο, να είναι μία Ευρώπη των λαών και της ειρηνικής και επιτυχημένης συνύπαρξης τους. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας των λαών της, του πολιτισμού και της κουλτούρας τους  να είναι το μυστικό της επιτυχίας και συστατικό της μοναδικότητας της. Αυτό που επιζητούμε είναι ανάπτυξη και ευημερία για τους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτό όμως τελικά είναι εφικτό; Μπορεί η Ευρώπη να λειτουργήσει κάτω από μια ομπρέλα με γνώμονα το κοινό συμφέρων των λαών που τη συγκροτούν;

Είμαι απόλυτα πεπεισμένη, πως αυτό είναι απόλυτα εφικτό και πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρατεύσει όλες τις δημιουργικές της δυνάμεις, ανθρώπους νέους, με γνώσεις, όραμα, εθνική και συγχρόνως ευρωπαϊκή κουλτούρα και συνείδηση  για να επενδύσει σε ένα μέλλον αλληλέγγυας  συμπόρευσης,  σεβόμενη την διαφορετικότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την ευημερία, αλλά και για την επιβίωση μας σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία να παραμείνουμε ενωμένοι και μαζί να λύσουμε τα προβλήματα μας, να διορθώσουμε τις ‘‘αστοχίες’’  του ευρωπαϊκού συστήματος. Και είμαι βέβαιη ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα διεργασιών και εξελίξεων που πλέον έχουν δρομολογηθεί. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, οι εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι εντυπωσιακές. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή  Ένωση πάντα προόδευε δια μέσου των κρίσεων. Εμείς, ως Έλληνες, πιστεύω πως θα πρέπει να είμαστε εκεί, όχι για να δίνουμε απλά το παρόν, αλλά να είμαστε μέρος των εξελίξεων, να συμμετέχουμε ενεργά στις αποφάσεις και να είμαστε μέρος της λύσης. Να μην είμαστε ουραγοί, αλλά να χρησιμοποιήσουμε την ιστορική αυτή συγκυρία για να ενισχύσουμε την θέση μας στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση παγκοσμίως. Ας μετατρέψουμε λοιπόν αυτή την κρίση σε κάτι θετικό και ωφέλιμο, από το οποίο θα βγούμε πιο δυνατοί!

Η ταχύτητα των εξελίξεων δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, έτοιμοι,  με σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις. Ας αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και ας προχωρήσουμε με την εμπειρία που αποκτήσαμε από την οικονομική κρίση που βιώσαμε.

Έχουμε βέβαια ακόμα δρόμο να κάνουμε, αλλά αυτός θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Επικεντρωνόμαστε στη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, να βγούμε από το τέλμα της ανεργίας.  Η Ευρώπη οφείλει να δείξει αλληλεγγύη στους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από τη κρίση και ζητάμε προγράμματα στήριξης για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας ενίσχυσε τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του ευρωκοινοβουλίου και κατ’ επέκταση των ευρωβουλευτών, προκειμένου να αυξηθεί η δημοκρατική έκφραση της βούλησης των πολιτών και να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων εντός της Ένωσης. Γι’ αυτό περισσότερο από ποτέ η εκπροσώπηση μας θα πρέπει να ενδυναμωθεί και η πολιτική μας πρέπει να έχει ουσία, να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων και να μεταφέρουμε ακριβώς αυτό το κλίμα στην Ευρώπη, ώστε οι πολιτικές που αποφασίζονται να είναι πράγματι εφαρμόσιμες και προς όφελος των πολιτών.

Εμείς λοιπόν, όλοι οι Έλληνες, αποφασίζουμε και διαλέγουμε το μέλλον που θέλουμε, το μέλλον που μας ανήκει, ζητάμε ξεκάθαρες λύσεις και κοιτάμε μπροστά.

 

Χριστίνα Ν. Χαλιλοπούλου

Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ

http://chalilopoulou.gr

email