Ημ/νια δημοσίευσης: Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Παρέμβαση Ερντογάν στις γερμανικές εκλογές

 
Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει CDU, SPD και Πράσινους "εχθρούς" της Τουρκίας και ζητά από τους Τούρκους της Γερμανίας να μην τα ψηφίσουν στις εκλογές. Νέα ένταση Βερολίνου-Άγκυρας μετά τη σύλληψη του τούρκου συγγραφέα Ακάνλι.
 
Στις γερμανικές εκλογές, που διεξάγονται περίπου σε ένα μήνα, παρενέβη με δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του κάλεσε τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν κόμματα, που όπως είπε "είναι εχθροί" της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κάνουν προεκλογικό αγώνα με επιθέσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων: "Απευθύνομαι στους συμπατριώτες μου στη Γερμανία. Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι είναι εχθροί της Τουρκίας. Στηρίξτε κόμματα που δεν είναι εχθροί της χώρας μας. Στη Γερμανία ζουν περίπου 1 εκ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου. Καλώ τους Τούρκους που ζουν εκεί να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Τους καλώ να δώσουν στις εκλογές, ένα μάθημα σε αυτά τα κόμματα".
"Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζονται νουθεσίες από το εξωτερικό"
Άμεση ήταν η αντίδραση της Αγκελας Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι καταδίκασαν κάθε παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία. Σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Χέρφορντ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας η καγκελάριος τόνισε ότι "δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον πρόεδρο Ερντογάν να παρεμβαίνει. Οι γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν". Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι "δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες τους τούρκου προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές". Και απευθυνόμενος στους Τούρκους της Γερμανίας ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία πρόσθεσε: "Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε τον διχασμό μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων στη Γερμανία".
Από την πλευρά του ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει αποτέλεσμα: "Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία δεν θα επηρεαστούν από τις εκκλήσεις του τούρκου προέδρου. Δεν έχουν ανάγκη νουθεσιών από το εξωτερικό".
Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle 
email