Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013

Καλώς ήλθατε στο Παρατηρητήριο Εκλογών

Το Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο του Κέντρου Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης − (ΚεΔΕΠΟΔ) είναι ένα διαδικτυακό ερευνητικό πρόγραμμα, μια δίγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα εκλογών και δημοκρατίας με έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τον πολίτη και τους προβληματισμούς του στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης, να εντοπίσει τα κοινά προβλήματα ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, παρέχοντας μια σφαιρική προσέγγιση με χρήσιμες πληροφορίες και αναλύσεις για εκλογικές- πολιτικές τάσεις, δημοσκοπήσεις, συνεντεύξεις, εκλογικά αποτελέσματα αλλά και συνεχή ειδησεογραφική κάλυψη των σχετικών εξελίξεων.

Το Παρατηρητήριο φιλοδοξεί να αποτελέσει  σημείο αναφοράς όχι μόνο για «ειδικούς» ή όσους παρακολουθούν στενά τα πολιτικά ή διεθνή ζητήματα, αλλά κυρίως για όσους επιθυμούν να είναι ενεργοί πολίτες.

Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί και αναλυτές, μαζί με την ερευνητική ομάδα  του ΚεΔΕΠΟΔ, επιχειρούν μια πολυθεματική και σε βάθος προσέγγιση των εκογικών αναμετρήσεων, ενώ γίνεται επίσης προσπάθεια για μια εξίσου πολύπλευρη και διεισδυτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων.

Το Παρατηρητήριο ενσωματώνει στην ερευνητική του ομάδα φοιτητές των τμημάτων του ΠΕΔΙΣ. Διευρύνει τις συνέργειες του και το ερευνητικό του πεδίο, ενώ συνδέεται δημιουργικά με τους νέους που συμμετέχουν στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών τους δραστηριοτήτων.
Ξεκινά την έρευνα σε νέα πεδία που αφορούν στα πολιτικά και εκλογικά συστήματα της Ευρώπης.
Παρακολουθεί και καταγράφει τις τάσεις της κοινής γνώμης σε σημαντικά ζητήματα που καθορίζουν πολιτικές και εκλογικές συμπεριφορές. Αναλύει τα θεματικά στοιχεία καταγραφών - παρακολούθησης στα social media (monitoring).
Υλοποιεί σεμινάρια γραφής και επικοινωνίας στο διαδίκτυο.

Δεσπόζουσα θέση στην πορεία του Παρατηρητηρίου κατέχουν τα ειδικά αφιερώματα για τις Ευρωεκλογές, τις Κυπριακές και τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές, τις Ιταλικές και τις Γερμανικές εκλογικές  αναμετρήσεις. Μέσω αυτών παρουσιάζονται οι υποψήφιοι,  τα κεντρικά προεκλογικά ζητήματα της κάθε χώρας, αλλά και οι πολιτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση τους.

email