Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014

Βρετανία: Οι εκλογικοί κατάλογοι γίνονται ηλεκτρονικοί

«Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να περαστούν 35 εκατομμύρια άνθρωποι στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών εκλογικών καταλόγων. Οφείλουμε να συνεργαστούμε για να έλθει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα», δήλωσε η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Jenny Watson. 

H Εκλογική Επιτροπή είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που έχει συσταθεί από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και λογοδοτεί σε αυτό. Ρυθμίζει την χρηματοδότηση των κομμάτων και των εκλογών. Ακόμη θέτει κάποια πρότυπα για την καλή διεξαγωγή των εκλογών.

Η Επιτροπή έχει εστιάσει την προσοχή της στη ακρίβεια των ηλεκτρονικών καταλόγων μέσω των πληροφοριακών συστημάτων. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα πλήρες μητρώο το οποίο θα περιλαμβάνει απολύτως επιβεβαιωμένα τα στοιχεία κάθε ψηφοφόρου. Σύμφωνα με το προαναφερόμενο πλάνο περίπου τα τρία τέταρτα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα μεταφερθούν αυτόματα στη νέα λίστα καθώς τα στοιχεία τους θα έχουν ήδη επαληθευθεί στις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης.

Τα υπόλοιπα 11 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα πρέπει να υποβάλλουν τον εθνικό αριθμό ασφάλισης τους και την ημερομηνία γέννησης τους πριν το τέλος του 2016, διαφορετικά θα διαγραφούν από το εκλογικό μητρώο. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς αρχείων το επόμενο καλοκαίρι.

Η Jenny Watson τόνισε ότι η Εκλογική επιτροπή είχε ζητήσει από 2003 οι εγγραφές να γίνονται από τους ίδιους τους ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους και πλέον αυτή η διαδικασία ακολουθείται. 

Ο Greg Clark, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, είπε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για την υλοποίηση της μεγάλης αλλαγής το 2014. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αντιστοίχισης δεδομένων στη διάρκεια του καλοκαιριού επιβεβαιώνεται η πρόοδος προς ένα πιο σύγχρονο και ασφαλές σύστημα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους». Παρόλα αυτά πολλοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με το ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αποκλειστούν από την εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι με το νέο σύστημα θα εξαλειφθεί η εκλογική νοθεία και θα δημιουργηθεί ένας περισσότερο ακριβής εκλογικός κατάλογος.

Από την πλευρά της η Εκλογική Επιτροπή, έχει εκφράσει ανησυχίες για τους φοιτητές και τους νεαρούς ενήλικες των οποίων ο τόπος διαμονής εναλλάσσεται συχνά γεγονός που καθιστά πολύ πιθανό το να χάσουν την αυτόματη διαδικασία μεταφοράς στοιχείων. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, σε δοκιμές που διενεργήθηκαν φέτος και οι υπάλληλοι προσπάθησαν να αντιστοιχίσουν τα στοιχεία 46 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από 380 εκλογικούς καταλόγους που παρέχονται από το Τμήμα Εργασίας και Συντάξεων, διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο το 73% των εγγραφών μεταφέρθηκε αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο, υπήρχαν σημαντικές διαφορές κατά τόπους με ποσοστά επιτυχημένης αντιστοίχισης που κυμαίνονταν από 47% στην περιοχή Kensington & Chelsea (Λονδίνο) έως και 86% στην περιοχή Mansfield (Nottinghamshire).

 

Πηγή: http://www.theguardian.com 

email