Ημ/νια δημοσίευσης: Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Eνίσχυση των εθνικιστών του Νάιτζελ Φάρατζ

Το εθνικιστικό κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία εξέρχεται ενισχυμένο από τις τοπικές εκλογές, την ώρα που οι Τόρις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον βλέπουν τα ποσοστά τους να καταρρέουν.

Μετά τις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, αξιοσημείωτη αποδεικνύεται η επιρροή του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα σε 161 δημοτικά συμβούλια σε Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία. Η επιτυχία του UKIP οφείλεται αφενός στην αύξηση των ποσοστών του στις παραδοσιακά συντηρητικές περιοχές και αφετέρου στη διείσδυσή του και σε προπύργια των Εργατικών στο Βορρά. Ωστόσο, παρά τους πανηγυρισμούς του ηγέτη του, Νάιζελ Φάρατζ, το UKIP δεν πέτυχε να πάρει τον έλεγχο ούτε σε μία Δημοτική Αρχή.

Στο 36% η συμμετοχή

Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις 36%, το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ φαίνεται να είναι ο νικητής των τοπικών εκλογών σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών το 2012. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι εκλογές της Πέμπτης, αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά δημοτικούς συμβούλους και δεν περιελάμβαναν την Σκωτία και την Oυαλία, όπου τα εθνικιστικά κόμματα μαζί με τους Εργατικούς μονοπωλούν το εκλογικό τοπίο. Γεγονός πάντως είναι ότι το UKIP δείχνει να έχει μια αξιοσημείωτη δυναμική και να εκλέγει δεκάδες δημοτικούς συμβούλους, σε βάρος κυρίως των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων.

Το κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον χάνει 100 συμβούλους και την αυτοδυναμία που είχε σε οκτώ δήμους, ενώ οι εταίροι του στην κυβέρνηση χάνουν πάνω από 100 καθώς και τον μεγάλο Δήμο του Πόρτσμουθ. Αλλά ούτε το Εργατικό Κόμμα παρέμεινε αλώβητο αφού όλα δείχνουν ότι εκλέγονται οι μισοί σύμβουλοι απ' ό,τι υπολόγιζε. Ενδεικτικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι το κοσμοπολίτικο Λονδίνο γύρισε την πλάτη στο κόμμα του Φάρατζ, ενώ οι Εργατικοί πετυχαίνουν να κερδίσουν τον μεγαλοαστικό Δήμο Χάμερσμιθ και Φούλαμ, από το Συντηρητικό Κόμμα. Πρόκειται για τον αγαπημένο, κατά δήλωση του, Δήμο του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εφάρμοσε κατά γράμμα την πολιτική των περικοπών της κυβέρνησης.

Νάιτζελ Φάρατζ: «Το UKIP πρώτο στις ευρωεκλογές»

Ο Νάιτζελ Φαρατζ αναφέρεται σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και επόμενο τετρακομματικό Κοινοβούλιο, εξαγγελία που μένει να επιβεβαιωθεί στις εθνικές εκλογές σε ένα χρόνο. Μπορεί το κόμμα του να μην κατόρθωσε να πάρει πλειοψηφία ούτε σε ένα Δήμο, ωστόσο, η αδιαμφισβήτητη δυναμική του προκαλεί αντιπαραθέσεις και τριγμούς στα υπόλοιπα κόμματα. Ακόμα και στο στρατόπεδο των Εργατικών, που αριθμητικά κερδίζουν από αυτή την εκλογή, ακούγονται φωνές αμφισβήτησης, όπως αυτή του Εντ Μίλιμπαντ, τον οποίο κατηγορούν για «χαλαρή καμπάνια». Στο κυβερνητικό Κόμμα ο Πρόεδρος Γκραντ Σαπς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με το UKIP, αποστομώνοντας κάποιους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές που έσπευσαν δημοσίως να εκφράσουν τέτοιες απόψεις.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τις οποίες, επίσης ψήφισαν οι Βρετανοί χθες αλλά η καταμέτρηση θα γίνει την Κυριακή. Ο Νάιτζελ Φάρατζ επιμένει ότι θα είναι πρώτο κόμμα, αν και αυτό αμφισβητείται από πολλούς εκλογολόγους. Δεν αμφισβητείται ότι θα καταγράψει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Δεν θα πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής ότι η δυναμική του UKIP σε αυτοδιοικητικό επίπεδο καταγράφηκε και το 2012, ενώ και στις ευρωεκλογές του 2009 είχε τερματίσει μαζί με το τους Εργατικούς στη δεύτερη θέση -στη χειρότερη περίοδο για το κόμμα της Αντιπολίτευσης- και με πρώτο κόμμα τους Συντηρητικούς.

Ο χρόνος που απομένει έως τις εκλογές του Μαΐου του 2015 θα καταδείξει την βιωσιμότητα του UKIP και σε εθνικό επίπεδο, αφού είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί συντονισμένα πυρά για το κυριολεκτικά ανύπαρκτο οικονομικό και κυβερνητικό του πρόγραμμα. Έως τώρα ο Νάιτζελ Φάρατζ αρκείται να προβάλει τις ακραίες εμμονές του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμοχλεύοντας τα εθνικιστικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά πολλών βρετανών μικροαστών και γενικότερα των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Κατά πόσο αυτό και μόνο είναι αρκετό για να προκαλέσει τη μεγάλη ανατροπή που ευαγγελίζεται στο επίπεδο της πραγματικής πολιτικής είναι σοβαρά αμφισβητήσιμο.

 

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

http://www.dw.de/ 

 

 

email