Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Γαλλία: Οι εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι αδιαμφισβήτητα από τις πιο σημαντικές εκλογές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Marine Le Pen με το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Μετώπου (Front National) αναμένεται να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Παρά ταύτα, το εκλογικό σύστημα που προβλέπει δύο γύρους αν κανένας υποψήφιος δεν διασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, δεν επιτρέπει σημαντικές εκπλήξεις ή την εύκολη επικράτηση ακραίων προσώπων.

Μάλιστα,  την τελευταία φορά που υποψήφιος από κόμμα εκτός των δύο παραδοσιακών κατόρθωσε να περάσει στον δεύτερο γύρο, ηττήθηκε με σημαντική διαφορά. Ο υποψήφιος ήταν ο Jean-Marie Le Pen, πατέρας της Marine Le Pen, και το 2002 ηττήθηκε από τον Jacques Chirac με 17,7% έναντι 82,2%.
Κάτι αντίστοιχο, αλλά με κατά πολύ μικρότερη διαφορά, αναμένεται να συμβεί και φέτος με τη Marine Le Pen να είναι το φαβορί για τον πρώτο γύρο και τον Francois Fillon (υποψήφιος με το κεντροδεξιό κόμμα) να ακολουθεί.

Την ίδια στιγμή το σοσιαλιστικό κόμμα (Parti Socialiste) μοιάζει να είναι εντελώς διαλυμένο. Ο Jean-Luc Mélenchon, έχοντας αποχωρήσει από το κόμμα από το 2008, φαίνεται να κερδίζει μέρος του αριστερού εκλογικού κοινού, ενώ ο Emmanuel Macron, έχοντας αποχωρήσει από το κόμμα το 2009 και από την κυβέρνηση το 2016, είναι ο μέχρι στιγμής μοναδικός υποψήφιος που δείχνει ικανός να περάσει στο δεύτερο γύρο αντί του Fillon κερδίζοντας μέρος του κεντρώου εκλογικού κοινού.
Αυτή η κατάσταση αφήνει το σοσιαλιστικό κόμμα σε αναζήτηση ηγέτη όχι για να διατηρήσει το κόμμα στην εξουσία, αλλά για να αποφύγει τον πολιτικό καταποντισμό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διεξήχθη στις 22 Ιανουαρίου ο πρώτος γύρος των ανοιχτών εσωκομματικών εκλογών που έφερε στο δεύτερο γύρο, που λαμβάνει χώρα την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, τον αριστερό Benoît Hamon με 35,86% και τον κεντρώο Manuel Valls με 31,22%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ο Benoît Hamon προηγείται του Manuel Valls με 68% έναντι 25%. Πέρα από τις προτάσεις τους, ανάμεσα στους λόγους της μεγάλης διαφοράς είναι πιθανότατα και η στήριξη του τρίτου Montebourg στον Hamon.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους, και οι δύο υποψήφιοι έχουν παρόμοιο αντίκτυπο στις επιδόσεις του κόμματος στις προεδρικές εκλογές. Η επικράτηση του αριστερού Hamon θα κερδίσει υποστηρικτές από τα αριστερά και τη σφαίρα επιρροής του Mélenchon, ενώ θα χάσει από το κέντρο και τη σφαίρα επιρροής του Macron, ενώ η επικράτηση του κεντρώου Valls θα σημάνει ακριβώς το αντίθετο.

Αν και είναι βέβαια νωρίς για να υπάρχει πλήρης εικόνα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, φαίνεται να είναι δύσκολο το σοσιαλιστικό κόμμα να ανακτήσει τη δύναμη του, ανεξάρτητα από τον υποψήφιο του. Όμως, η ιδεολογική ταυτότητα του υποψηφίου θα αποτελέσει μήνυμα για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει το κόμμα.


Πολυχρόνης Καράμπελας


Πηγές
http://www.ipsos.fr/sites/default/files/doc_associe/notice_technique_enquete_gauche_-_ipsos_france_2_janvier_2017.pdf
http://www.bbc.com/news/world-europe-38676370
http://www.bbc.com/news/world-europe-38723219
http://www.france24.com/en/20170123-france-left-wing-primary-hamon-surprise-win-valls-advances-socialist-party
http://www.bva.fr/data/sondage/sondage_fiche/1939/fichier_primaire_de_la_gauche_-_vague_3_-_pop2017_-_janvier_201787bb6.pdf
https://www.opinion-way.com/fr/component/edocman/?task=document.viewdoc&id=1504&Itemid=0
http://www.atlantico.fr/decryptage/sondage-exclusif-68-francais-participeront-2e-tour-primaire-gauche-souhaitent-victoire-benoit-hamon-contre-25-manuel-valls-levy-2946400.html

email