Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 01 Μαΐου 2019

Netanyahu: Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ

Το 2019 αποδείχθηκε μια τυχερή χρονιά για τον Netanyahu, ο οποίος παρά τις σοβαρές κατηγορίες που αντιμετωπίζει για σωρεία σκανδάλων, κατόρθωσε να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο για μια ακόμα θητεία. Αυτή είναι η πέμπτη θητεία του Netanyahu, γεγονός που τον καθιστά ως το μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία του Ισραήλ.

 

Σημαντικό ρόλο στην επανεκλογή Netanyahu έπαιξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί μια στενή και προσωπική συμμαχία. Η στήριξη του Αμερικανού Προέδρου έχει γίνει σαφής με μια σειρά κινήσεων, όπως η μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η αναγνώριση της εξουσίας του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν, η ετήσια οικονομική βοήθεια που ανέρχεται στο ποσό των 3,8 δισ.δολαρίων και αποστέλλεται απευθείας στον ισραηλινό στρατό αλλά και η αδιάλειπτη προστασία του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη με την παροχή εγγυήσεων ότι κανένας Ισραηλινός πολιτικός ή στρατιωτικός αξιωματούχος δεν θα λογοδοτήσει για δυνητικά εγκλήματα πολέμου.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο Netanyahu αναδείχθηκε ο αδιαφιλονίκητος νικητής της 9ης Απριλίου για τους εξής λόγους: α) Κατά την προεκλογική εκστρατεία του, ο Netanyahu εμφανίστηκε ως ο μοναδικός που θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ, β) Προειδοποίησε ότι ο έτερος πολιτικός αντίπαλος Gantz θα σχημάτιζε μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία με την υποστήριξη των ΙσραηλινοΑραβικών κομμάτων θα συνέβαλε στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, που θα αποτελούσε θανάσιμη απειλή για το Ισραήλ, γ) προέβαλε τις επιτυχίες του στην εξωτερική πολιτική και ταξίδια που πραγματοποίησε, ώστε να συναντηθεί με κορυφαίους ηγέτες, όπως τον Τραμπ και τον Πούτιν αλλά και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, για την προώθηση των ισραηλινών συμφερόντων.

 

Ακόμα, άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν, προκειμένου η πλάστιγγα να γείρει υπέρ του Netanyahu είναι: α) Η εμφανής μετατόπιση προς τη δεξιά του εκλογικού σώματος.  β) Ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου γ)  Η χαμηλή προσέλευση των Αραβοισραηλινών που ανήλθε στο 44%, έπαιξε και αυτή ρόλο στη νίκη του Netanyahu. Οι αιτίες της χαμηλής προσέλευσης ήταν ότι οι Αραβοισραηλινοί αισθάνονταν ότι δέχονταν επίθεση από τον Netanyahu και εγκατάλειψη από τον Gantz. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα δεξιά κόμματα να αποσπάσουν 3,25% του εκλογικού σώματος, πετυχαίνοντας την είσοδο τους στο κοινοβούλιο.

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Απριλίου είναι:

·Τα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα απέσπασαν 65 έδρες στο κοινοβούλιο (Knesset), έναντι των 67 εδρών το 2015, καταγράφοντας ελαφρά υποχώρηση.

·Στη δεύτερη θέση, το Likud υπό την ηγεσία του Netanyahu απέσπασε 35 έδρες και αυτό αποτέλεσε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα κατά τις τελευταίες πέντε εκλογικές αναμετρήσεις.   

·Στην τρίτη θέση, ανήλθε το κόμμα των Blue and White με 35 έδρες, η πλειονότητα των οποίων προήλθε από τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς.

·Το Εργατικό Κόμμα κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με 6 έδρες.

·Το μικρότερο αριστερό κόμμα (Meretz) έλαβε 4 έδρες και οι 2 εκλογικές συμμαχίες Αραβοπαλαιστινίων έλαβαν 10 έδρες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα δεξιά κόμματα συγκέντρωσαν τη προτίμηση του  55% του εκλογικού σώματος.

 

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Netanyahu, καθώς θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση που να είναι αποδεκτή. Ο Netanyahu δεν μπορεί ωστόσο να αγνοήσει δυο πράγματα: α) ότι 44% των ψηφοφόρων προτίμησαν κόμματα του κέντρου και της αριστεράς και β) ότι στο Ισραήλ η ύπαρξη μειονότητας Αραβοπαλαιστινίων που ανέρχεται στο 20% του πληθυσμού μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη διαμόρφωση των νέων πολιτικών συσχετισμών.  

 

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, οι εκλογές της 9ης Απριλίου ήταν μια σημαντική νίκη για το νυν Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Όμως, το τι θα συμβεί στην πέμπτη θητεία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, την επικείμενη δημοσιοποίηση του σχεδίου ειρήνης από την Αμερικανική κυβέρνηση και τις τελικές αποφάσεις για τις εκκρεμούσες κατηγορίες εις βάρος του.

Βίκυ Μανιάτη

 

Παραπομπές

·https://carnegieendowment.org/sada/78926?

·https://fpif.org/trumps-embrace-of-netanyahu-will-haunt-middle-east-for-years

·https://www.foreignaffairs.com/articles/israel/2019-04-18/netanyahu-sweet-victory

·https://theconversationcom/israel-elections-four-key-factors-that-led-to-netanyahus-historic-victory-115386

·https://carnegieendowment.org/sada/78926?

·https://institute.global/insight/middle-east/winners-and-losers-israels-elections

 

 

 

 

email