Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014

Ευρωεκλογές: «Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά», ή μπορεί και όχι

Κρεμασμένο στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα πανό τόσο ψηλό όσο οι 13 όροφοι του κτιρίου, προέτρεπε τους πολίτες να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές προβάλλοντας το σύνθημα: «αυτή τη φορά είναι διαφορετικά». 
 
Το νόημα ήταν ότι οι ψηφοφόροι θα διάλεγαν όχι μόνο τους εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή, αλλά και τον επόμενο Πρόεδρο της εκτελεστικής Επιτροπής, ο οποίος προτείνει και επιβάλλει τους ευρωπαϊκούς νόμους.
 
Το πανό είναι μέρος μιας μάχης ισχύος κατά την οποία η Βουλή προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο- στο όνομα της δημοκρατίας- της ανάδειξης, από τους εθνικούς ηγέτες, του διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, βασιζόμενη σε μια αμφίσημη ρήτρα της Συνθήκης της Λισαβόνας. 
 
Η Συνθήκη λέει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν έναν υποψήφιο «λαμβάνοντας στα υπόψη τις εκλογές της Ευρωβουλής», ενώ έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση επί του θέματος. Ο υποψήφιος πρέπει να εγκριθεί από την ευρωπαϊκή συνέλευση με μια απόλυτη πλειοψηφία επί των 751 μελών της. Εάν δεν εγκριθεί, η διαδικασία ξεκινά εκ νέου μέσα σε ένα μήνα.
 
Οι Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φερχόφστατ, υποψήφιοι της κεντροδεξιάς, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων αντίστοιχα, συμφώνησαν ότι θα υποστηρίξουν όποιον βγει πρώτος στην ψηφοφορία.
 
Η κοινοβουλευτική αρπαγή της εξουσίας αποτελεί εν μέρει μια αντίδραση απέναντι στις αντιλήψεις που θέλουν τον Μπαρόζο να έδρασε την τελευταία δεκαετία ως υπάκουος υπηρέτης των μεγάλων κρατών- μελών (π.χ. Γερμανία, Γαλλία).
 
Επικριτές της όλης διαδικασίας λένε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες εκλέγονται με πολύ υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, παραμένουν οι κύριες πηγές της δημοκρατικής νομιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Επίσης, συμφωνούν στο ότι η πολιτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι επιφορτισμένη με το ρόλο του αμερόληπτου διαιτητή του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, του κριτή των εθνικών προϋπολογισμών και του διώκτη όσων κυβερνήσεων παραβιάζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν περιττή και επικίνδυνη.
 
Μερικοί προειδοποιούν ότι κάθε αντίληψη που θέλει την Επιτροπή μαριονέτα ενός κοινοβουλίου που ηγείται από ομοσπονδιακούς πρόθυμους να αυξήσουν τις δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν συνεχεία να τη χρηματοδοτήσουν με ειδικούς ευρωπαϊκούς φόρους, θα ερχόταν σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και θα ευνοούσε τον άκρατο ευρωσκεπτικισμό. 
 
Ο Γάλλος Ζαν Λουί Μπουρλανζέ, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκρίνει τις Ευρωεκλογές με έναν διακόπτη φωτός που, αντί για φως, φέρνει σκοτάδι. Εξαιτίας της πολύπλοκης φύσης της ως ένωση κρατών και ανθρώπων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσφέρει ακέραιες δεξιές και αριστερές απόψεις, αλλά διαφορετικές αποχρώσεις μιας κοινής συναίνεσης. 
 
Το αποτέλεσμα από αυτή τη μάχη ισχύς πιθανώς να θέσει τις βάσεις για μια νέα  ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. 
 
Βρετανοί διπλωμάτες γνωστοποίησαν σε Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους τους τη θέση του Βρετανού Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι ούτε ο Γιούνκερ ούτε ο Σουλτς είναι αποδεκτοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Και οι δύο αντιμετωπίζονται ως παραδοσιακοί ομοσπονδιακοί και η υποστήριξή τους δε  συνάδει με την υπόσχεσή του για επαναπατρισμό ορισμένων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017 εφόσον επανεκλεγεί. 
 
Το Λονδίνο δεν έχει πλέον δικαίωμα αρνησικυρίας, αλλά βετεράνοι Βέλγοι διπλωμάτες λένε ότι είναι δύσκολο να φανταστούν τους αδελφούς ηγέτες να στριμώχνουν τον Κάμερον να ψηφίσει, απομονώνοντάς τον.
 
Ένας άλλος διπλωμάτης, παρών σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν, προβλέπει εβδομάδες παζαρεμάτων κατά τη διάρκεια των οποίων το Κοινοβούλιο μπορεί να είναι η πρώτη φορά που θα απορρίψει τον υποψήφιο που τερμάτισε πρώτος και υποστηρίχθηκε από Ευρωπαίους ηγέτες πριν από την εύρεση μιας πιθανής συμβιβαστικής λύσης.
 

Πηγή: Reuters

email