Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

Οι ευρωεκλογές θα δώσουν ώθηση στην πορεία της ΕΕ

Την εκτίμηση ότι οι ευρωεκλογές θα δώσουν ώθηση στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), διατυπώνει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Παναγιώτης Κακολύρης, επικεφαλής του electionsnet.org  μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων, με έδρα τις Βρυξέλλες και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Μέλλον της Ευρώπης.


«Η ύπαρξη του ευρωπαϊκού πλαισίου εκτιμώ ότι τελικά θα ενισχυθεί και η ΕΕ θα μπορεί προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα, αρκεί βεβαίως να υπάρξει και η απαραίτητη πολιτική βούληση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κακολύρης.
«Σχεδόν όποιο αποτέλεσμα κι αν προκύψει στις ευρωεκλογές, θα βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσει η Ευρώπη», σημειώνει, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «θα ήταν ολέθριο λάθος να αντιμετωπιστεί αυτή η συγκυρία ως "business as usual" διότι τα δεδομένα δεν είναι ίδια με το παρελθόν».
Η Ευρώπη, τονίζει ο κ. Κακολύρης, «διανύει μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας και η προσφυγική κρίση έχει αναδείξει ως μείζονα τα ζητήματα ταυτότητας, φέρνοντας στην επιφάνεια δαίμονες του παρελθόντος. Χρειάζονται συνεπώς γενναίες αποφάσεις. Να αποφασίσουμε "με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε"», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ απαντά και σε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των social media στην άνοδο του εθνολαϊκισμού και κατά πόσο είναι ικανή η διαγραφόμενη μεγαλύτερη εκλογική καταγραφή των ευρωαρνητικών δυνάμεων να επηρεάσει τη λειτουργία και την πορεία της Ένωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κακολύρη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»:

Ερ.: Φτάσαμε στην τελική ευθεία των εκλογών αλλά τελικά πόσο συζητήσαμε για την ίδια την Ευρώπη και το μέλλον της;

Απ.: Όχι όσο θα έπρεπε. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.  Η ΕΕ έχει περάσει στην εποχή των αφαιρέσεων, λόγω Brexit, και των διαιρέσεων, λόγω ευρωαρνητισμού. Αυτό κανονικά θα έπρεπε να μας κάνει να στραφούμε πιο πολύ στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που πλέον θεωρούμε εν πολλοίς δεδομένη. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σε όλη την Ένωση, όχι μόνον στην Ελλάδα, η ατζέντα των εκλογών είναι περισσότερο εθνική. Αλλά παρά ταύτα, ακόμα και μέσα  από την εθνική ατζέντα νομίζω ότι θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα για το μέλλον της Ευρώπης.

Ερ.: Όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει μια μεγαλύτερη εκλογική καταγραφή των εθνολαϊκιστών και των ευρωαρνητικών δυνάμεων. Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτό την λειτουργία ίσως και την πορεία της Ένωσης;

Απ.: Σίγουρα θα υπάρξει μια αισθητή εκλογική καταγραφή. Και σίγουρα θα επιχειρηθεί να μπουν εμπόδια στην πορεία της Ένωσης. Όμως στην ιστορική της διαδρομή η ενωμένη Ευρώπη έχει βρεθεί πολλές φορές σε σημεία που θεωρήθηκαν αδιέξοδα. Σε Συνόδους Κορυφής που όλα έδειχναν ότι δεν υπάρχει λύση, καθώς οι απόψεις, οι θέσεις και προφανώς τα εθνικά συμφέροντα ήταν εντελώς αντίθετα. Όμως πάντα βρίσκονταν ένας δρόμος για να παρακαμφθούν τα «αδιέξοδα», να βρεθεί μια πρόταση που να εξυπηρετεί μ' έναν τρόπο όλα τα μέλη ή έστω να τους προσφέρει ικανοποιητικά ανταλλάγματα για την όποια υποχώρηση έκαναν. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος: γεμάτος μικρά βήματα πίσω προκειμένου να υπάρξουν συλλογικά βήματα μπροστά. Με το πέρασμα των ετών οι χώρες της ΕΕ έχουν αποκτήσει όχι μόνο μια κουλτούρα συμβιβασμού, αλλά και τεχνικές ώστε να βρίσκονται λύσεις εκεί που όλοι βλέπουν μόνον προβλήματα. Έτσι, θα μπορούσε να είναι κάνεις αισιόδοξος ότι και πάλι, σχεδόν όποιο αποτέλεσμα κι αν προκύψει στις ευρωεκλογές, θα βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσει η Ευρώπη.
Όμως θα ήταν ολέθριο λάθος να αντιμετωπιστεί αυτή η συγκυρία ως "business as usual". Διότι τα δεδομένα δεν είναι ίδια με το παρελθόν. Διανύει μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας και η προσφυγική κρίση έχει αναδείξει ως μείζονα τα ζητήματα ταυτότητας, φέρνοντας στην επιφάνεια δαίμονες του παρελθόντος. Χρειάζονται συνεπώς γενναίες αποφάσεις. Να αποφασίσουμε «με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε».

Ερ.: Είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο  παίζουν τα social media στην άνοδο του εθνολαϊκισμού. Εσείς έχετε κάνει μια σχετική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει;

Τα social media πολύ συχνά ενθαρρύνουν τον ακραίο λόγο, τον λόγο που γίνεται προκλητικός ή αιρετικός. Επίσης διευκολύνουν ανθρώπους που έχουν περιθωριακές απόψεις να έρθουν πιο κοντά, να ενώσουν τις δυνάμεις τους  και τελικά να ενισχύσουν σε ένα βαθμό την επιρροή τους.
Το Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο electionsnet.org του ΚεΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υλοποιεί τα τελευταία έξι χρόνια ένα πρόγραμμα καταγραφής και συγκριτικής ανάλυσης της εκλογικής επιρροής των ευρωπαϊκών κομμάτων σε σχέση με το αποτύπωμά τους στα κοινωνικά δίκτυα.
Ένα βασικό συμπέρασμα της μελέτης, είναι ότι δεν προκύπτει συσχετισμός των δύο αυτών παραμέτρων. Όσο πιο ακραίες θέσεις έχει ένα κόμμα, όσο πιο προκλητικός είναι ο λόγος του, τόσο πιο κυρίαρχη είναι η θέση του στον κόσμο των social media. Η παρουσία και η επιρροή όμως στα social media, δεν συνδέεται με την επίδραση στην κοινωνία και κυρίως με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, διαπιστώθηκε ότι αντισυστημικά κόμματα που καταγράφουν στις εκλογές ποσοστά της τάξης του 10% έχουν αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο αριθμό ακολούθων στα social media με κόμματα του 30%.
Συνεπώς διαπιστώνουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μεν πολύ σημαντικά εργαλεία πολιτικής επικοινωνίας, όμως δεν υποκαθιστούν την αξία της ίδιας της πολιτικής διαδικασίας. Δεν διαμορφώνουν εκλογικά αποτελέσματα.

Ερ.: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πώς και πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά το σκάνδαλο Στράχε στην Αυστρία;

Απ.: Εκλογικά δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει. Πολιτικά όμως νομίζω ότι δίνει ένα ξεκάθαρο στίγμα της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει η κεντροδεξιά στην Ευρώπη. Πριν από μερικά χρόνια είχαμε συντάξει μια μικρή μελέτη για Martens Centre for European studies με τον καθηγητή Κλάψη για τον εθνολαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό και υποστηρίζαμε ότι η κεντροδεξιά δεν πρέπει να υποκύψει στις σειρήνες να υιοθετήσει την ατζέντα ή τη ρητορική της ακροδεξιάς. Η Αυστρία ήταν, εξ αρχής κατά τη γνώμη μου,  ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Η εξέλιξη όμως επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση.
Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Καγκελαρίου Μέρκελ (σε συνέντευξη Τύπου του ΕΛΚ στο Ζάγκερπ) που θεωρώ ότι αποτελεί μια προτροπή για την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να επιμείνει στις παραδοσιακές της αξίες. 

Ερ.: Τελικά η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο ισχυρή από αυτές τις εκλογές;

Απ.: Στο αποτέλεσμα των εκλογών θα υπάρχει μια παραδοξότητα. Ενώ οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις θα έχουν ενισχυθεί ελαφρώς, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα έχουν συσπειρωθεί πολύ περισσότερο. Και θα σας έλεγα όσο δημιουργείται μια πραγματική εσωτερική απειλή για την Ευρώπη, τόσο περισσότερο οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα συσπειρώνονται γύρω από την ευρωπαϊκή ιδέα υπερβαίνοντας τις όποιες διαφορές τους. Πολιτικές διαφορές μεταξύ των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και του ΕΛΚ φυσικά και θα υπάρχουν και είναι αναγκαίο να υπάρχουν για να είναι ζωντανή η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ωστόσο η ύπαρξη του ευρωπαϊκού πλαισίου εκτιμώ ότι τελικά θα ενισχυθεί και η ΕΕ θα μπορεί προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα, αρκεί βεβαίως να υπάρξει και η απαραίτητη πολιτική βούληση. 


*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πολυμέσα

email