Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014

Ρέντσι: Έτοιμοι να ηγηθούμε της ΕE

«H Ιταλία επέλεξε την σταθερότητα», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική «La Stampa» και σε άλλες τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ιταλία παίρνει την άδεια να πει ότι θέλει να αλλάξει την Ευρώπη, διότι αρχίζει από τον εαυτό της, από την κατάργηση των περιφερειών», τονίζει ο 39χρονος Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι «αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να την αλλάξουμε».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρέντσι, μεγάλος νικητής στις πρόσφατες ευρωεκλογές με ποσοστό άνω του 40%, ανέπτυξε τις προτεραιότητές του τόσο για την εφαρμογή συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία ώστε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να ανακτήσει τη θέση της στην πρώτη γραμμή της ΕΕ. Λίγο πριν η χώρα του αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου, ο Ρέντζι υποστήριξε πως ξεκινάει μια νέα περίοδος για την Ε.Ε., με την Ατζέντα 2014-2020, την ανανέωση των θεσμικών οργάνων της.

Σε ότι αφορά, δε, στον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ρέντσι δηλώνει ότι «πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα ονόματα, πρέπει νασυμφωνηθεί η ατζέντα δράσης», διότι «τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι θέσεις εργασίας και λιγότερο οι καρέκλες της εξουσίας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο ιταλός πρωθυπουργός τις χαρακτηρίζει «άριστες» και επισημαίνει: «Δεν αντιμετωπίζω τη Γερμανία ως αντίπαλο, αλλά ως πρότυπο». Πρότυπο θεωρεί ο Ρέντσι τη Γερμανία στα πεδία της δημόσιας διοίκησης και της απασχόλησης. Τη δριμεία κριτική που ασκούν στη Γερμανία τα ιταλικά πολιτικά κόμματα, ο Ματέο Ρέντσι τη χαρακτηρίζει «άκομψη και χυδαία», προσθέτοντας ότι για τα προβλήματα των άλλων χωρών δεν ευθύνεται η Γερμανία και η Ευρώπη.

email