banner
Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

"Δεν θα εκλιπαρήσω κανένα"

Απτόητος από τις αντιδράσεις κυρίως του Ντ. Κάμερον, ο Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ διεκδικεί το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν ως νικητής των εκλογών. Η συζήτηση ξεκινά απόψε, στο άτυπο συμβούλιο κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Δύο 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι 28 θα κάνουν – κεκλεισμένων των θυρών - μια πρώτη προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος που σηματοδοτήθηκε από τη δυσπιστία, και κυρίως στη Γαλλία, από την απόρριψη της Ευρώπης. Ευρισκόμενος μάλιστα σε καθεστώς εξαιρετικά μεγάλης πίεσης από το ηχηρό ράπισμα που έλαβε από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε την ΕΕ «να αποσυρθεί από εκεί που δεν χρειάζεται» για να γίνει αποτελεσματική. «Η Ευρώπη έχει γίνει δυσανάγνωστη, μακρινή και δυσνόητη, ακόμη και για τις ίδιες χώρες – μέλη» είπε ο γάλλος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του μήνυμα.
 

Περισσότερη απασχόληση

Από την πλευρά της η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι η καλύτερη απάντηση στο διογκούμενο αντιευρωπαϊκό κύμα είναι μια πολιτική που να ευνοεί την απασχόληση. «Είναι λυπηρό, αλλά τώρα πρέπει να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους», είπε την Κυριακή το βράδυ μετά επικράτηση του χριστιανοδημοκρατικού κόμματός της. «Η καλύτερη απάντηση στη δυσαρέσκεια είναι μια πολιτική ανταγωνισμού, ανάπτυξης και απασχόλησης» τόνισε η Μέρκελ. Στο αποψινό άτυπο συμβούλιο ξεκινά όμως και ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για την ανεύρεση του διαδόχου του Μανουέλ Μπαρόζο ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνη σταθερά η επικράτηση του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος, το ποσοστό όμως που έλαβε δεν αρκεί για να εκλέξει αυτοδύναμα πρόεδρο της Κομισιόν τον Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ. Ενδεχόμενος εταίρος οι Σοσιαλιστές, μάλιστα ο Γιουνκέρ σε δηλώσεις του χθες έδειξε πρόθυμος για διαπραγματεύσεις με τον Μάρτιν Σουλτς.
 

Κάμερον κατά Γιούνκερ

Το πρωί οι αρχηγοί των παρατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκαν για μια τελευταία φορά για να εκπονήσουν τη στρατηγική τους. Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται διπλωμάτη, ο οποίος επέμενε στη διατήρηση της ανωνυμίας του, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αφήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να βγάλουν εκείνοι ΄το λαγό από το καπέλο’, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι «ο Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ είναι ο υποψήφιός μας». Δεν διευκρίνισε ωστόσο για ποιο αξίωμα. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν θα αποφασίσω μόνη μου». Η επιλογή Γιούνκερ σκοντάφτει σε ένα πρόβλημα που ακούει στο όνομα Ντέιβιντ Κάμερον. Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει την εχθρική του στάση απέναντι στο ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί πλέον να εκλέγει τον πρόεδρο της Κομισιόν και η νίκη του αντιευρωπαϊκού κόμματος Ukip έχει ενισχύσει αυτήν την εχθρότητα.

Μάλιστα σύμφωνα με διπλωμάτη που γνωρίζει καλά τη βρετανική νοοτροπία ο Γιούνκερ στα μάτια του Κάμερον είναι ο «σούπερ Ευρωπαίος» που δεν θέλει να τον δει στην κορυφή της Κομισιόν. Και για να το επιτύχει θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, ακόμη και επιθέσεις επί του προσωπικού, υπαινισσόμενος δήθεν σκάνδαλα στο Λουξεμβούργο ή ακόμη προβλήματα με το αλκοόλ που φέρεται να αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
 

Ονοματολογία

Ερωτώμενος πάντως χθες (26.05), εάν έχει κάποιο μήνυμα να στείλει προς τον Ντέιβιντ Κάμερον για το ότι τον θεωρεί πολύ φεντεραλιστή, ο Γιούνκερ απάντησε ξερά: «δεν πρόκειται να εκλιπαρήσω κανένα αρχηγό κράτους. Είμαι ο νικητής των εκλογών».

Η αναζήτηση διαδόχου του Μπαρόζο θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναζήτησης προσώπων που θα καταλάβουν και τα άλλα κεντρικά πόστα των ευρωπαϊκών θεσμών. Και εδώ η ονοματολογία είναι ατέλειωτη. Έχει ακουστεί για παράδειγμα το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ, γνωστής και ως Gucci-Helle για τις ακριβές ενδυματολογικές επιλογές της. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να οριστεί ο Μάρτιν Σουλτς στην Επιτροπή και ο Γιούκερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα εκπροσωπεί τα κράτη – μέλη.
 

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

email