Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

Σκωτία: Έξω από τα σχολεία οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, οι επίσημες καμπάνιες σχετικά με το δημοψήφισμα στη Σκωτία έχουν απαγορευτεί από την πλειοψηφία των σχολείων πριν από την ημέρα διεξαγωγής του, στις 18 Σεπτεμβρίου. 
 
26 από τις 32 επιτροπές δε θα επιτρέψουν ούτε στην καμπάνια «Yes Scotland» (υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας), αλλά ούτε και στην «Better Together» (αντίστοιχα, κατά της απόσχισης) να έχουν πρόσβαση στις σχολικές μονάδες. Μόνο οι έξι δηλώνουν το αντίθετο, δηλαδή ότι θα επιτρέψουν, κατά τη διάρκεια των επόμενων 28 ημερών, στους μαθητές τους να έρθουν σε επαφή και με τις δύο καμπάνιες.
 
Εντούτοις, οι περισσότερες επιτροπές συμφώνησαν ότι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για το δημοψήφισμα στο σχολείο.
 
Για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, παιδιά ηλικίας 16 και 17 χρονών, τα περισσότερα από τα οποία είναι μαθητές, θα μπορούν να ψηφίσουν σε λίγες μέρες στη Σκωτία.
 
Καθώς οδηγούμαστε στη 18η Σεπτεμβρίου, οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές είναι περιορισμένες ως προς τα νέα προγράμματα που μπορούν να ανακοινώσουν και να νομοθετήσουν, από φόβο μήπως επηρεάσουν τον τρόπο ψηφοφορίας των πολιτών.
 
Τι λέει η Εκλογική Επιτροπή
 
Η Εκλογική Επιτροπή, μέσω των κατευθυντήριων γραμμών που έχει δώσει, ορίζει τι δεν πρέπει να δημοσιοποιείται από τους δημόσιους φορείς, αλλά δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο αν γίνεται εκπρόσωποι κι από τις δύο καμπάνιες να επισκέπτονται τα σχολεία.
 
Ένας από τους εκπροσώπους της Επιτροπής δήλωσε στο ΒΒC ότι εναπόκειται σε κάθε τοπική αρχή η επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα προσεγγίσει την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα.
 
Η επιτροπή των νησιών Όρκνεϊ, η οποία και δεν προέβη σε απαγόρευση των Yes Scotland και Better Together, τόνισε ότι κάθε ενέργεια στους σχολικούς χώρους χρειάζεται να εξισορροπείται  καθώς μετράμε αντίστροφα μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος.
 
Τι λένε εκπρόσωποι από τις δύο καμπάνιες
 
Η καμπάνια Better Together αμφισβήτησε την απόφαση όσων επιτροπών περιόρισαν τις καμπάνιες. Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «η απόφαση που θα πάρουμε στις 18 Σεπτέμβρη θα καθορίσει το μέλλον των νέων ανθρώπων της Σκωτίας, επομένως είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς να ακούσουν όλα τα επιχειρήματα κι από τις δύο πλευρές». 
 
Πάντοτε ανοιχτή σε προσκλήσεις για συζήτηση παρουσιάστηκε, από τη μεριά της, η καμπάνια Yes Scotland, ενώ σχετικά με την απαγόρευση στα σχολεία, δήλωσε πως είναι ένα θέμα που πρέπει να το διαχειριστεί κάθε τοπική επιτροπή μόνη της.
 
Επιμέλεια: Ευθυμία Γιώσα
 
Πηγή: BBC News
 
email