Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Ουκρανία: Ο Poroshenko ζητά πρόωρες εκλογές

Πρόωρες εκλογές, στις 26 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν στην Ουκρανία έπειτα από ανακοίνωση του Προέδρου, Petro Poroshenko. Ο Poroshenko ‘διέλυσε’ πρόωρα το κοινοβούλιο καθώς στο ανατολικό τμήμα της χώρας συνεχίζονται οι εξεγέρσεις υπέρ της Ρωσίας και παράλληλα το Κίεβο κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία για αποστολή στρατιωτών στο έδαφός του. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι η εν λόγω διάλυση είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ουκρανικού λαού.

Σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση του Poroshenkο με τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin στο Minsk, πριν την Σύνοδο Κορυφής, όπου θα κριθεί το αν θα επέλθει η αποκλιμάκωση της κατάστασης ή περεταίρω όξυνση της κρίσης. Σημειώνεται ότι ο Poroshenko εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και τις στρατιωτικές κινήσεις την τρέχουσα χρονική περίοδο.  

Η Σύνοδος Κορυφής του Μινσκ είναι συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρχηγών κρατών της Τελωνειακής Ένωσης του Putin, η οποία περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και το Καζακστάν. Η Ρωσία είχε ταχθεί –από νωρίς- υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Τελωνειακή Ένωση κάτι το οποίο επιτεύχθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανικής Δημοκρατίας, Viktor Yanukovych, γεγονός που ‘πυροδότησε’ τις διαδηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου και έφερε την πτώση του.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πολλές ελπίδες για την επικείμενη συνάντηση. Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε σε συνέντευξη στην ουκρανική τηλεόραση, «Ο Putin υπήρξε ο δικτάτορας της Ρωσίας εδώ και 14 χρόνια και χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει εκβιασμούς, απειλές και προκλήσεις».

Τέλος, την ίδια στιγμή ο Εκπρόσωπος του Vladimir Putin, Dmitry Peskov, ανέφερε ότι «Η συνάντηση Putin και Poroshenko μπορεί να αγγίξει την εσωτερική ουκρανική κρίση καθώς και τα ζητήματα της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας με στόχο να αποφευχθούν οι περιττές καθυστερήσεις. Θα κάνουμε τα πάντα για τους ουκρανούς πολίτες που αισθάνονται ότι απειλούνται».
 

Πηγή: The Guardian
Eπιμέλεια: Εβίτα Θυσιάδου

 

email