Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ευρωσκεπτικιστές στη βουλή της Σαξονίας

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σαξονία ήταν νίκη για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι όμως αναζητούν τώρα νέο κυβερνητικό εταίρο. Εντυπωσιακή η είσοδος του ευρωσκεπτικιστικού AfD στην βουλή.
 
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του πρωθυπουργού Στάνισλαβ Τίλιχ θα συνεχίσουν να κυβερνούν στο κρατίδιο της Σαξονίας, αφού επικράτησαν στη χθεσινή τοπική εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 39,4%. Ωστόσο το ποσοστό αυτό εμφανίζεται ήδη μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με το 2009, ενώ θεωρείται το χειρότερο που έχει λάβει το κυβερνών κόμμα στη Σαξονία από τη Γερμανική Επανένωση το 1990.
 
Δεύτερο σε ψήφους έρχεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 18,9%, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με ποσοστό 12,4%, σημειώνοντας πτώση δύο μονάδων σε σχέση με το ποσοστό του 2009.
Ωστόσο, την επομένη των εκλογών τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σε δύο σημεία. Από τη μία πλευρά στα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που έλαβαν οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι μέχρι πρότινος συγκυβερνούσαν με τους Χριστιανοδημοκράτες. Με ποσοστό που αγγίζει μόλις 3,8% το FDP δεν καταφέρνει καν να εισέλθει στο επόμενο τοπικό κοινοβούλιο, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα τους Χριστιανοδημοκράτες σε αναζήτηση νέου κυβερνητικού εταίρου. Για τους Φιλελεύθερους αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο πλήγμα, μετά την εκλογική πανωλεθρία που υπέστησαν πριν από ένα χρόνο, στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.
 
Σημαντικό βήμα για τους ευρωσκεπτικιστές
 
Aπό την άλλη πλευρά, αίσθηση προκαλεί η άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο με ποσοστό 9,74% εισέρχεται στο κοινοβούλιο της Σαξονίας, κατακτώντας έτσι τις πρώτες κοινοβουλευτικές έδρες στην ιστορία του. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μπερντ Λούκε δήλωσε μάλιστα ότι η μεγάλη σημασία του αποτελέσματος αυτού έγκειται στο ότι το AfD «καταφέρνει επιτέλους να εισέλθει στο κομματικό τοπίο της Γερμανίας». Επόμενος στόχος των ευρωσκεπτικιστών είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 και η είσοδος στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
 
Στο επόμενο κοινοβούλιο της Σαξονίας θα εκπροσωπείται και το κόμμα των Πρασίνων (Die Grüne), το οποίο έλαβε το 5,7% των ψήφων. Εκτός βουλής μένει το ακροδεξιό NPD, το οποίο τελικά λαμβάνει 4,9%, ενώ στις εκλογές του 2009 είχε λάβει 5,7%. Ας σημειωθεί ότι το εκλογικό όριο για την είσοδο κόμματος στο Κοινοβούλιο ανέρχεται και στις τοπικές εκλογές στο 5%.
 
Δήμητρα Κυρανούδη (dpa, afp, spiegel.de)
email