Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2014

Φόβοι «συνταγματικής κατάρρευσης» στη Βρετανία από το δημοψήφισμα της Σκωτίας

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, θα έρθει αντιμέτωπος με το αίτημα να αναβάλλει τις, προγραμματισμένες για το επόμενο έτος, γενικές εκλογές,  μια πρωτοφανής κίνηση εν καιρώ ειρήνης. Κι αυτό για να αποφύγει, σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, την προοπτική μιας κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος η οποία θα εξαρτάται από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου της Σκωτίας.
 
Εν μέσω προειδοποιήσεων για «συνταγματική κατάρρευση» ύστερα από μια ενδεχόμεν ψήφο υπέρ της απόσχισης πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών λένε πως θα ζητήσουν τη θέσπιση νομοθεσίας ώστε να αναβληθούν οι εκλογές. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1940  που θα έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.
 
Κοινή δημοσκόπηση των YouGov και Times έδειξε ότι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας βρίσκονται, για πρώτη φορά, σε απόσταση αναπνοής από τη νίκη, πράγμα που προκάλεσε πανικό στους βουλευτές όλων των κομμάτων. Ενώ απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οι ψηφοφόροι του ναι συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 47% έναντι 53% που συγκεντρώνουν εκείνοι του όχι.
 
Για να αναβληθούν οι εκλογές, πρέπει να ακυρωθεί η κοινοβουλευτική πράξη ορισμένης διάρκειας του 2011, που όρισε ως ημέρα διεξαγωγής των γενικών εκλογών την 7η Μαίου 2015. Η Βουλή των Λόρδων εξέφρασε τις αμφιβολίες της σχετικά με την εκλογική καθυστέρηση, αφού υποστήριξε πως «η παράταση του κοινοβουλευτικού έργου για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών θα ήταν ένα συνταγματικά ασυνήθιστο βήμα. Οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να το εκλάβουν ως παράταση της άσκησης εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση». 
Ο Εντ Μίλιμπαντ (αρχηγός του Εργατικού Κόμματος) θα βρεθεί στη Σκωτία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες για να δηλώσει την εναντίωσή του στην ανεξαρτητοποίηση, ενώ ο βετεράνος των Συντηρητικών, Έντουαρντ Λι, κάλεσε τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων να σώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δε θα είναι καταστροφή μόνο για τη Σκωτία, αλλά και μια εθνική ταπείνωση με καταστροφικές αναλογίες», σημείωσε. 
 
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μίλιμπαντ χωρίς να κερδίζει, όμως, την αυτοδυναμία. Η Σκωτία θα εκλέξει και πάλι βουλευτές στο Βρετανικό Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2015, καθώς η πιθανή απόσχιση της Σκωτίας δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με τα σχέδια του Πρωθυπουργού αυτής, Άλεξ Σάλμοντ. Επομένως, φαίνεται αδύνατο για τον Μίλιμπαντ να σχηματίσει μια κυβέρνηση είτε μειοψηφίας είτε σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, χωρίς τη στήριξη των Σκωτσέζων βουλευτών. Περίπου 41 από τους 258 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος είναι Σκωτσέζοι.
 
Επιμέλεια: Ευθυμία Γιώσα
 
Πηγή: The Guardian
email