Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014

Μήνας εκλογών για τη Σουηδία

Στις 14 Σεπτεμβρίου πρόκειται να εκλέξουν οι Σουηδοί τα 349 μέλη του Σουηδικού Κοινοβουλίου, όπως και τους τοπικούς εκπροσώπους τους (δημοτικούς  και νομαρχιακούς συμβούλους).
 
Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι τη σκυτάλη στη διακυβέρνηση της χώρας μάλλον παίρνουν οι Σοσιαλδημοκράτες με αρχηγό τον Stefan Löfven. Ο τωρινός πρωθυπουργός, Fredrik Reinfeldt, αρχηγός του συνασπισμού των τεσσάρων κυβερνώντων κομμάτων και ηγέτης του φιλελεύθερου συντηρητικού Κόμματος των Μετριοπαθών, βρίσκεται στο τιμόνι της Σουηδίας τα τελευταία οχτώ χρόνια, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην πρόθεση ψήφου των Σουηδών πολιτών.
 
 
Παρά το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών, παραμένει ακόμα ανοιχτό το ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί κυβερνητικοί τους εταίροι. Το πρόγραμμά τους δε διαφέρει πολύ από εκείνο που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Reinfeldt παρά ταύτα οι επερχόμενες εκλογές θα εξαρτηθούν περισσότερο από την προσωπικότητα των ηγετών των κομμάτων (ως εκ τούτου, των εν δυνάμει πρωθυπουργών) και όχι τόσο από τον τρόπο διακυβέρνησης που προτείνουν και το μέγεθος της πολιτικής αλλαγής.
 
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου το Νοέμβριο του 2010 υποχρεώνει το άτομο που έχει οριστεί Πρωθυπουργός να πάρει την έγκριση της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας μέσα σε δύο εβδομάδες από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Επίσης, ο νόμος μείωσε το ποσοστό που χρειάζεται να λάβει ένας ανεξάρτητος υποψήφιος για να εκλεγεί από 8% σε 5%.
 
Όσοι Σουηδοί διαμένουν στο εξωτερικό θα μπορούν να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, αν και στις εκλογές του 2010 μόνο το ένα πέμπτο όσων είχαν εγγραφεί άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.
 
 
Επιμέλεια: Ευθυμία Γιώσα
 
 
email