Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Το δημοψήφισμα και οι νομισματικές ασάφειες

 Οι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα στο ενδεχόμενο μιας ανεξάρτητης Σκωτίας λίγες μόλις μέρες πριν το δημοψήφισμα. Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα είναι αν η Σκωτία διατηρήσει τελικά την στερλίνα.

 Η αδυναμία της στερλίνας στις αγορές δεν θεωρείται ενδεικτική για το γεγονός ότι η Σκωτία αδυνατεί να επιβιώσει οικονομικά χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο χρηματιστής Άπλες Πατέλ εκτιμά ότι η πτώση της ισοτιμίας δεν σχετίζεται με το δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα κριθεί αν η Σκωτία θα ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο: «Ο λόγος για τον οποίο πωλούμε στερλίνες δεν είναι επειδή πιστεύουμε ότι μια ανεξαρτησία θα οδηγούσε την Σκωτία στην οικονομική καταστροφή, αλλά επειδή σε εποχές ανησυχίας οι επενδυτές κάνουν αυτό που κάνουν οι άλλοι επενδυτές. Και οι άλλοι στην παρούσα φάση πωλούν στερλίνα. Δεν θα πρέπει όμως να το ερμηνεύσουμε ως αδυναμία της Σκωτίας να επιβιώσει».

Η αγωνία για την έκβαση του δημοψηφίσματος τερματίζεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 19 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση όμως που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας η ανησυχία είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, μιας και υπάρχει μια σειρά οικονομικών ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα. Σχεδόν από συνήθεια η κυβέρνηση του Εδιμβούργου επιρρίπτει ευθύνες στο Λονδίνο: «Το κλίμα αβεβαιότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Λονδίνο, το οποίο αρνείται να συνομιλήσει μαζί μας για την νομισματική ένωση, αλλά και άλλα ζητήματα, δηλώνει η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στάρτζεον.

Η στερλίνα ανήκει (και) στους Σκωτσέζους

Με ποιο νόμισμα θα πληρώνουν, αλήθεια, οι Σκωτσέζοι, αν επιλέξουν τελικά τον δρόμο της ανεξαρτησίας; Οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι η στερλίνα ανήκει στους Σκωτσέζους, όπως ανήκει και στους Άγγλους. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε δήλωσε πάντως ότι όποιος εγκαταλείπει το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκαταλείπει και το νόμισμά του. Πίσω από τη δήλωση αυτή κρύβονται οι φόβοι του Λονδίνου απέναντι στην νομισματική ένωση με μια χώρα, στην δημοσιονομική και φορολογική πολιτική της οποίας δεν θα έχει επιρροή.

Για πολλούς ειδικούς πάντως θα ήταν ιδανικό η Σκωτία να παραμείνει στην στερλίνα. Ανάμεσά τους και ο Άπλες Πατέλ: «Δεν βλέπουμε κανένα λόγο δύο έθνη με τόσα κοινά στοιχεία να μην καταβάλουν προσπάθειες για μια ανεξάρτητη Σκωτία. Από οικονομική άποψη δεν είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου να διακόψει τη συνεργασία με το Εδιμβούργο».

Την ανησυχία των αγορών ενισχύουν ωστόσο και άλλα ζητήματα: Πώς θα πληρωθούν τα χρέη της Βρετανίας σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας. Ποια χώρα θα είναι αρμόδια για την καταβολή των συντάξεων ή θα αξιοποιεί τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα; Και τέλος ποιο θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα του νέου κράτους αλλά και ποια η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει;

DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle

email