Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Εκλογικό μενού με ανατροπές κι εκπλήξεις στη Σουηδία

Νίκη του κεντοαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, παραίτηση του πρώην Πρωθυπουργού από την ηγεσία του κόμματος των Μετριοπαθών και ανάδειξη του ακροδεξιού σχηματισμού στην τρίτη θέση της προτίμησης των πολιτών είχε το μενού των χθεσινών γενικών σουηδικών εκλογών. 
 
Η καταμέτρηση των ψήφων στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δείχνει πως ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λέφβεν είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης με ποσοστό 43,7%, χωρίς ωστόσο να κερδίζει την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών. Ο Φρέντρικ Ράινφελντ, ύστερα από οχτώ χρόνια διακυβέρνησης της Σουηδίας, είναι έτοιμος να παραδώσει τον πρωθυπουργικό του θώκο, ενώ δήλωσε πως θα παραιτηθεί και από την αρχηγία του κόμματος των Μετριοπαθών. Συγκεντρώνοντας το 39,1% των ψήφων, ο Ράινφελντ φαίνεται πως «πλήρωσε» το κόψιμο των επιδομάτων πρόνοιας και τη φοροαπαλλακτική πολιτική που ακολούθησε για τους πλούσιους Σουηδούς. 
 
Την τρίτη θέση στην προτίμηση των πολιτών κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο μέσα σε τέσσερα χρόνια, είδε τα ποσοστά του να υπερδιπλασιάζονται (από 5% έφτασε στο 13%). Εκμεταλλευόμενο τις χαλαρές μεταναστευτικές περιστάσεις στη Σουηδία και προωθώντας ένα λιγότερο συντηρητικό προφίλ από εκείνο που είχε στο παρελθόν, κατάφερε να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη, ασκώντας, πλέον, επίδραση στα πολιτικά πράγματα. 
 
Βέβαια, ο Λέφβεν δήλωσε πως, στις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση, δε θα συμπεριλάβει τον ακροδεξιό πολιτικό σχηματισμό του Γίμι Όκεσον. Την ίδια στάση, της απόρριψης, δηλαδή, μιας πιθανής συνεργασίας με το κόμμα του Όκεσον,  κρατούν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της νέας σουηδικής Βουλής.
 
Ευθυμία Γιώσα
 
*Στη συνοδευτική του κειμένου φωτογραφία απεικονίζεται ο Στέφαν Λέφβεν.
 
email