Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ενισχύονται οι αντίπαλοι της απόσχισης

Πυρετός κινητοποιήσεων σε όλη τη Σκωτία, μόλις λίγα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πολύ κοντά τα δύο στρατόπεδα, το ζητούμενο είναι πώς θα επηρεαστεί ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστών

Σε μια ύστατη προσπάθεια επιρροής των αναποφάσιστων που φθάνουν τις 500.000, ο Ντέιβιντ Κάμερον μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Σκωτία, από όπου, τη φορά αυτή, θα απευθύνει αυστηρό μήνυμα πως επιλογή του ΝΑΙ θα σημάνει δια παντός αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ σύσσωμη η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος βρίσκεται στην περιοχή όπου σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί διαρροή παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, ειδικά στη Γλασκώβη, προς τους Εθνικιστές, επιστρατεύτηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Οι συνεχείς δημοσκοπήσεις είναι αντικρουόμενες, με μόνο κοινό ότι όλες δίνουν νίκη του ΟΧΙ, ορισμένες με οριακή διαφορά και άλλες με έως και διαφορά 8 μονάδων.


Προειδοποιήσεις για την επόμενη μέρα

Παράλληλα, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για το τι επιφυλάσσει η επικράτηση του ΝΑΙ στην oικονομία. Μετά τις μεγάλες tράπεζες και τις ασφαλιστικές eταιρίες της Σκωτίας που ανακοίνωσαν την μετάβαση της έδρας τους στο Λονδίνο σε περίπτωση aνεξαρτητοποίησης, τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα το σύνολο των μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων έχουν προειδοποιήσει ότι ανεξαρτησία θα σημάνει υψηλότερες τιμές των προϊόντων τους στη Σκωτία.

Στη διαμάχη ενεπλάκη και η Deutsche Bank με σκληρή ανακοίνωση ότι το ΝΑΙ ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στην οικονομία και ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές που θα θυμίζουν Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Οι Times επισημαίνουν πως το 60% 9.500 επενδυτών δηλώνουν ότι θα μετακινήσουν κεφάλαια ύψους 218 δις. στερλινών από την ανεξάρτητη Σκωτία, ενώ την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Νομισματικών Μελετών ανακοινώνει ότι η ανεξάρτητη Σκωτία θα βρεθεί ενώπιον ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 100 δις.

Ακόμα κι αν παραμείνει αναλλοίωτο το σημερινό status quo, μεγαλύτερη αυτονομία της Σκωτίας θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές και στην δομή διακυβέρνησης όλου του Ηνωμένου Βασιλείου. Το βέβαιο είναι ότι οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα της Πέμπτης, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι η ίδια για τα Βρετανικά Νησιά.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle
 

email