Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Κερδίζει έδαφος η Εναλλακτική για τη Γερμανία

Μετά την εκλογική επιτυχία που σημείωσε το κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) πριν από δύο εβδομάδες στις βουλευτικές εκλογές στη Σαξονία, ο ευρωσκεπτικιστικός πολιτικός σχηματισμός σημείωσε νέα αύξηση στα ποσοστά του σε τοπικές εκλογές στη Θουριγγία και το Βραδεμβούργο.

Τα δύο ομόσπονδα κρατίδια, στα ανατολικά της χώρας, θεωρούνται προπύργια των Χριστιανοδημοκρατών εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που ιδρύθηκε μόλις πριν ένα χρόνο με σύνθημα την απομάκρυνση από την Ευρωζώνη και την εναντίωση σε οικονομικά πακέτα στήριξης από αυτή, κέρδισε ποσοστό της τάξης του 10% στη Θουριγγία και 12% στο Βραδεμβούργο. Την ίδια στιγμή, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ καταλαμβάνει το 34,5% και το 22% αντιστοίχως.

Η ανοδική πορεία του AfD ώθησε την Άγγελα Μέρκελ να προσθέσει στη ρητορική της, συν τοις άλλοις, το μεταναστευτικό ζήτημα. «Είμαστε μια χώρα που καλωσορίζει τους ανθρώπους που έρχονται από άλλους τόπους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να υπακούουν στους νόμους», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ευθυμία Γιώσα

Πηγή: Bloomberg

email