Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα κυβέρνηση στο Ιράκ με φόντο την ISIS

Η Βουλή του Ιράκ όρισε επίσημα ως Πρωθυπουργό της χώρας τον Χαϊντάρ αλ Αμπάντι και αποδέχτηκε τα περισσότερα ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτός από τους Υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών. 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και άλλες χώρες, ασκούν πίεση για μια πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που θα αμβλύνει τις διαφορές και θα κατευνάσει την οργή των Σουνιτών, οι οποίο ένιωσαν περιθωριοποιημένοι από τον τέως Πρωθυπουργό του Ιράκ, αλ Μαλικί, με αποτέλεσμα να συστρατευτούν με τους τζιχαντιστές από τον περασμένο Ιούνιο.
 
Ο αλ Αμπάντι δεσμεύθηκε να «υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον  των ένοπλων συμμοριών και των τρομοκρατικών δυνάμεων μέχρις ότου να επιτευχθεί νίκη», ενώ υποσχέθηκε, επίσης, να επιλύσει τις όποιες διαφορές με την αυτόνομη κουρδική περιοχή της χώρας. 
 
Ο κουρδικός πολιτικός συνασπισμός, μετά από πολύωρη συζήτηση κι αφού είχε ήδη αρχίσει η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, αποφάσισε παραστεί στη συνεδρίαση και να προβεί στην καταχώρηση των ονομάτων τους. 
 
Επί του παρόντος, οι ιρακινές μαζί με τις κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες αμφότερες από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, έχουν συνασπιστεί στα βόρεια του Ιράκ ώστε να πάρουν πίσω τις πόλεις που κατέλαβε με τη βία το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία (ISIS). 
 
Πηγή: Al Jazeera
 
Επιμέλεια: Ευθυμία Γιώσα
email