Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Σκωτία: Ηχηρό "όχι" στην ανεξαρτησία

«Θα έπρεπε η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη χώρα;». «Όχι» απάντησαν οι Σκωτσέζοι, σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 55%, στη μοναδική ερώτηση που τέθηκε εχθές, 18 Σεπτεμβρίου, σε μια ιστορική στιγμή για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Με τη συμμετοχή να φτάνει στο 84%, η ψήφος των πολιτών της Σκωτίας έβαλε τέλος στη σεναριολογία και στη ρευστότητα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αναδεικνύοντας μεγάλο νικητή της αναμέτρησης το όχι. Οι οπαδοί της απόσχισης και της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έμειναν πίσω με 45%, δίνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα στους αντιπάλους τους.

Ο Άλεξ Σάλμοντ, Πρωθυπουργός της Σκωτίας και ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας, αποδεχόμενος την ήττα του, προχώρησε σε δηλώσεις νωρίς το πρωί, ζητώντας, στην κατακλείδα του λόγου του, «να προχωρήσουμε μπροστά ως ένα έθνος». Ο ίδιος, λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ευκαιρία μιας γενιάς, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός ακόμη δημοψηφίσματος.

Ο θριαμβευτής Άλιστερ Ντάρλινγκ, επικεφαλής της καμπάνιας κατά της ανεξαρτησίας, έκανε λόγο για «ένα ιστορικό αποτέλεσμα για τη Σκωτία, αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του», ενώ προέτρεψε τους Σκωτσέζους «να μη διαταράξουν ξανά τους δεσμούς που τους ενώνουν με τους Άγγλους, τώρα, μάλιστα, που τους ανανέωσαν». 

Την αρχική βεβαιότητα του Πρωθυπουργού της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θεώρησε πως η διαδικασία θα είναι ανώδυνη και εύκολη, διαδέχτηκε η ταραχή και ο φόβος ότι, τελικά, η Σκωτία είναι πολύ πιθανό να προβεί σε μια απόφαση υπέρ της απόσχισης. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειχναν διχασμό ανάμεσα στα δύο ρεύματα και κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Αναλύσεις επί αναλύσεων σε όλο τον κόσμο καταπιάστηκαν με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας ενδεχόμενης ανεξαρτησίας, αλλά και με προβλέψεις για το μέλλον, διερευνώντας κάθε πολιτικοοικονομική απόχρωση του θέματος.

Ο Άγγλος συγγραφέας, Lewis Carroll, υποστηρίζει πως «δεν μπορώ να πάω πίσω στο χθες, γιατί ήμουν κάποιος άλλος». Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της Σκωτίας: η σημερινή μέρα βρίσκει άπαντες αλλαγμένους, πράγμα αναμενόμενο και ανεξάρτητο του τελικού αποτελέσματος. 

«Έφτασε η στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειό μας να ενωθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο Κάμερον μετά την τελική καταμέτρηση των ψήφων, ενώ δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των υποσχέσεών του απέναντι στη Σκωτία. 

Ευθυμία Γιώσα

 

email