Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014

Ο Ομπάμα χάνει τη μεσαία τάξη και τις ενδιάμεσες εκλογές

H πιθανή νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές (4 Νοεμβρίου) θα σηματοδοτήσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο Πρόεδρος Barack Obama δεν είναι πλέον ο «αγαπημένος» των Αμερικανών. Οι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να πάρουν σημαντικές θέσεις και στα δύο σώματα του Κογκρέσου,  γεγονός το οποίο θα σημαίνει πολιτική αποδυνάμωση του Προέδρου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιθανό να σημειώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά σε επτά Πολιτείες, όπου ο Mitt Romney είχε κερδίσει το 2012 - σε έξι από αυτές μάλιστα με διψήφια ποσοστά.

Ακόμη, σε Πολιτείες όπως το Κολοράντο, η Αϊόβα, και η Βόρεια Καρολίνα, η πιθανολογούμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών εκτιμάται ότι θα οφείλεται στην «αντιπάθεια» που τρέφουν οι πολίτες τους απέναντι στον Obama.  Είναι μάλιστα ενδεικτικό  ότι στο δελτίο τύπου που έστειλε η Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή του Κογκρέσου και ονομάζεται «Τελική Επιχειρηματολογία» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε κυκλοφορήσει τις τελικές μας διαφημίσεις και ο Πρόεδρος Obama εμφανίζεται σχεδόν σε όλες, αυτό υποδηλώνει πόσο ‘τοξικός’ είναι».

Ωστόσο η νίκη των Ρεπουμπλικανών δεν θα σημάνει και απόλυτη κυριαρχία, καθώς η πλειοψηφία των Αμερικανών στέλνει ένα μήνυμα πολιτικής συνεννόησης. Σε σχετικές δημοσκοπήσεις εμφανίζονται οι πολίτες να επιθυμούν τις δύο πλευρές στην Ουάσινγκτον να καταλήγουν σε συμβιβαστικές λύσεις.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος πόλωσης που υπάρχει στις ΗΠΑ είναι ότι υπολογίζεται πως έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του 2014.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν μια ενιαία ατζέντα. Οι ψηφοφόροι τους εμπιστεύονται για μια σειρά θεμάτων, από θέματα εθνικής ασφάλειας μέχρι οικονομίας. Στην δημοσκόπηση του Pew, το 38% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ το 54% εκφέρει δυσμενή άποψη για τους Δημοκρατικούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την επίγνωση ότι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο γίνονται αυτές οι εκλογές είναι τα άλυτα εσωτερικά ζητήματα.  Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να θεωρήσουν ότι τα σχετικά χαμηλά ποσοστά τους οφείλονται στον μη – δημοφιλή Πρόεδρο τους και στο ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι συγκεκριμένων Πολιτειών είναι Ρεπουμπλικανοί. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το ουσιαστικότερο πρόβλημα των Δημοκρατικών είναι το ότι δεν προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σύνολο των ψηφοφόρων μέσω κάποιου οικονομικού μηνύματος που θα αγγίζει την μεσαία τάξη.

Επιμέλεια: Εβίτα Θυσιάδου

Πηγή: http://www.slate.com

 

email