Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014

Δύσκολη εποχή για προέδρους

Ενώπιον μιας δύσκολης εκλογικής μάχης βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα, από την έκβαση της οποίας θα κριθούν πολλά για την υστεροφημία του ως πρώτος έγχρωμος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η γαλλική εφημερίδα Liberation υποστηρίζει ότι ο νέος πρόεδρος Ομπάμα του 2008 έχει απογοητεύσει το 2014.
 
«No you can΄t»
«Η δημοτικότητά του που αγγίζει το 40% θα ήταν άπιαστο όνειρο για τον πρόεδρο Ολάντ, αλλά για τα αμερικανικά δεδομένα είναι κάτι περισσότερο από μικρομεσαία», σχολιάζει ο γάλλος αρθρογράφος. «Ως φιλελεύθερος και ανοιχτόμυαλος έγχρωμος, ο Μπάρακ Ομπάμα αντιπροσωπεύει πολλά από όσα αποστρέφεται ένα τμήμα της χώρας του. Επίσης έχει χάσει πολλούς από τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους, ανάμεσα στους έγχρωμους και λατινοαμερικανούς εργάτες και υπαλλήλους, που ακόμη περιμένουν τις αλλαγές που ήλπιζαν ότι θα έφερνε. Στην εκλογική ιστορία της χώρας, ο Ομπάμα δεν θα είναι ο μόνος που τιμωρείται από τις εκλογές. Τόσο ο Ρέηγκαν όσο και ο Κάρτερ έχουν χάσει παταγωδώς σε εκλογές για την ανάδειξη Κογκρέσου».
Η βρετανική Independent προαναγγέλλει δύσκολες εποχές για τις ΗΠΑ. «Η πολιτική πόλωση οδηγεί τις ΗΠΑ σε ακυβερνησία», επισημαίνει. «Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα χειροτερεύσει την κατάσταση. Ακόμη κι αν οι Δημοκρατικοί δεν απολέσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, η ζωή του Ομπάμα τα εναπομείναντα δύο χρόνια διακυβέρνησης θα είναι δύσκολα. Και σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κατορθώσουν να πάρουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και ενισχύσουν παράλληλα τη δύναμή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε θα δεθούν τα χέρια του Ομπάμα, τουλάχιστον στην εσωτερική πολιτική. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πνίξουν κάθε πρωτοβουλία σε νομοθετικό και δημοσιονομικό επίπεδο και το No you can΄t θα είναι η τυποποιημένη φράση στο Κογκρέσο για τις πρωτοβουλίες του 44ου προέδρου των ΗΠΑ».
Deutsche Welle
email