Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Νέος πρόεδρος της Ρουμανίας είναι ο γερμανικής καταγωγής Γιοχάνις

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την επιτυχία του στην αμεσότητά του και στον τρόπο που δρα.

Δεν ήταν το σλόγκαν «Yes we can» που έπεισε τους Ρουμάνους για το ότι μπορούν να εμπιστευθούν τον νέο τους πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις. Πολύ περισσότερο μέτρησε η υπόσχεση του φιλελεύθερου συντηρητικού πολιτικού για μια Ρουμανία που θα κάνει καλά τη δουλειά της. Στον χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών ο Κλάους Γιοχάνις κατάφερε να αφήσει πίσω του με δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά τον Βίκτορ Πόντα, ο οποίος είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο.

Ο 55χρονος πολιτικός διαθέτει μια καλή φήμη, η οποία τον συνοδεύει από τότε που ήταν δήμαρχος στην πόλη Σιμπίου. Κατάφερε να εκλεγεί όχι μόνο μια, αλλά συνολικά τέσσερις φορές, συγκεντρώνοντας τεράστια ποσοστά που έφθαναν το 70 και 80%. Οι ψηφοφόροι εκτίμησαν ιδιαίτερα, στον άλλοτε δάσκαλο της φυσικής, το πως κατάφερε να αναμορφώσει τη διοίκηση και την όμορφη, αλλά παραμελημένη μεσαιωνική ρουμανική πόλη Σιμπίου.

Το 2007 η πόλη Σιμπίου ήταν μαζί με το Λουξεμβούργο πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Και δεν ξεχώρισε μόνο στον τομέα του πολιτισμού αλλά και της οικονομίας. Εκατοντάδες επενδυτές, κυρίως από την Γερμανία και την Αυστρία, φρόντισαν σχεδόν να εκμηδενίσουν την ανεργία, την ώρα που ο μέσος όρος στο υπόλοιπο της χώρας ξεπερνά το 7%.

«Επιδιώκω μια διαφορετική πολιτική ….»
 

Μετά τις επιτυχίες του σε τοπικό επίπεδο, ο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος έχει καταγωγή από την Σαξονία, κατάφερε να πείσει τους συμπατριώτες του πως είναι ο σωστός άνθρωπος για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας. «Θέτω υποψηφιότητα γιατί επιδιώκω μια διαφορετική πολιτική στη χώρα μας. Λιγότερο σόου, λιγότερο θόρυβο και πιο συγκεκριμένες λύσεις για τους πολίτες της Ρουμανίας» δήλωνε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και δημόσιων εμφανίσεών του στον προεκλογικό αγώνα. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να κερδίσει τον Σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Πόντα.

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Ρουμανία είναι εάν ένας πολιτικός που ανήκει σε μια εθνική και θρησκευτική μειονότητα μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Προφανώς ναι, όπως δείχνει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Σήμερα ζουν στη Ρουμανία μόλις 40.000 πολίτες γερμανικής καταγωγής σε σύνολο πληθυσμού 20 εκατομμυρίων κατοίκων. Έχουν καλή φήμη και θεωρούνται γενικά σοβαροί, τίμιοι και εργατικοί.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος πραγματικά είναι ο νέος ρουμάνος πρόεδρος.

Robert Schwartz / Μαρία Ρηγούτσου

 Deutsche Welle

http://www.dw.de

email