Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014

Οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ για τις Προεδρικές εκλογές

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa έχει τον τίτλο «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή». Όπως σημειώνει το dpa «ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές, αφού η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του.
 
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Die Welt υπό τον τίτλο: «O πρώην ταραχοποιός Τσίπρας προσπαθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να προσελκύσει επενδυτές». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στην Ελλάδα αυξάνονται οι πιθανότητες να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα τα πολιτικά ηνία. Όσο περισσότερο πλησιάζει στην εξουσία, τόσο πιο επίμονα προσπαθεί να πείσει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του δεν θα πρέπει να τους προκαλεί οποιονδήποτε φόβο. Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει αναταραχή σε όλη την ήπειρο, όταν με την υπόσχεση περί αποχώρησης από όλες τις συμφωνίες του προγράμματος βοήθειας είχε φτάσει κοντά σε εκλογική νίκη. Τώρα ο Τσίπρας υπόσχεται να διατηρήσει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. ‘Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ελλείμματα’, είπε το βράδυ της Κυριακής ενώπιον της ελληνικής βουλής. Επίσης δεν σχεδιάζεται η ανάληψη νέων χρεών».
 
Ο Σαμαράς θέλει ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο
Η Rheinische Post επιγράφει το δικό της άρθρο με τον τίτλο « Ο Σαμαράς διακινδυνεύει τη δύναμή του». Σύμφωνα με την εκτίμηση του αρθρογράφου «στην Ελλάδα της κρίσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ξεκάθαρους πολιτικούς συσχετισμούς προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά με τους διεθνείς πιστωτές. « Έτσι χθες βράδυ προτίμησε να επισπεύσει την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά το Φεβρουάριο. (…) Εάν εκλεγεί νέος πρόεδρος, ο Σαμαράς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει πολύ κακή εικόνα ως χώρα χρεοκοπημένη με αποτέλεσμα να την αποφεύγουν οι επενδυτές. Επίσης υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του Τσίπρα σε περίπτωση που κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως αύξηση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα προ της κρίσης. «Το χάος στις σχέσεις με τους δανειστές είναι προδιαγεγραμμένο σύμφωνα με διπλωμάτες», επισημαίνει η εφημερίδα.
 
Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην ευρωκρίση. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις. Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».
 
«Έχει κάνει βήματα προόδου η Ελλάδα»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνει το σχόλιό της στον νέο ισοσκελισμένο ελληνικό προϋπολογισμό με την επισήμανση ότι παρά τη διαμάχη και τις αμφιβολίες για το κατά πόσο όντως είναι όντως ισοσκελισμένος, δεν θα πρέπει να συγκαλύπτειται το ότι η χώρα έχει κάνει βήματα προόδου. «Ακόμη και μια τρύπα χρέους 2 ή 3% (…) είναι πολύ πιο ανεκτή από τον ελληνικό τρόπο υπολογισμού των αριθμών (…) Το πολυσυζητημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης θα επιτρέψει τελικά στους Έλληνες να επιστρέψουν στις αγορές, κι αυτό θα πρέπει να αφαιρέσει τις πιέσεις προς την πολιτική τάξη, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις χώρες των δανειστών, των οποίων οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν στην κοινή τους γνώμη άλλο ένα επιτυχημένο πρόγραμμα σωτηρίας». Η εφημερίδα υπενθυμίζει πάντως ότι οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη δεν έχουν παρέλθει αναφερόμενη στις επικρίσεις την καγκελάριο από το Παρίσι και τη Ρώμη. « Αυτήν την εποχή η Ελλάδα μοιάζει πιο ώριμη από ότι αυτές οι δύο οικονομικά δυνατές χώρες¨, καταλήγει στο σχόλιό της.
 
Η εφημερίδα Westfallen του Μπίλεφελντ στέκεται στη διαφορά μεταχείρισης της Γαλλίας και της Ιταλίας από τη μια πλευρά και της Ελλάδας από την άλλη, όπως προέκυψε χθες στο Eurogroup. Και συνεχίζει: «Μπορεί κανείς να προβάλει το επιχείρημα ότι η Αθήνα έσερνε για καιρό από τη μύτη τους εταίρους της με παραποιημένα στοιχεία, αλλά οι Έλληνες μπορούν να αποδείξουν ότι η μεταρρυθμιστική τους ικανότητα είναι μεγαλύτερη από αυτή όλων των άλλων κρατών του ευρώ. Γι αυτό είναι ορθό να παραμείνει κανείς σκληρός απέναντι στην Αθήνα, αλλά λάθος η επίδειξη ανεκτικότητας έναντι των άλλων. Το πρόβλημα με την τρόικα είναι ότι εκτελεί το οικονομικό πρόγραμμα χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την πολιτική κατάσταση. Για την Αθήνα αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζει την φιλικά διακείμενη προς τις μεταρρυθμίσεις κυβέρνησης Σαμαρά».
 
Πηγή Deutsche Welle
 
“The Guardian”
Στην ιστοσελίδα της, η βρετανική εφημερίδα “The Guardian” επικεντρώνεται στο ριψοκίνδυνο της απόφασης για επίσπευση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η κυβέρνηση ρισκάρει την επιβίωσή της έχοντας τις πιθανότητες εναντίον της.  Η δυσαρέσκεια πέντε χρόνων λιτότητας, οι δημοσκοπήσεις που δίνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και η πρόσφατη επέκταση του προγράμματος στήριξης για δύο μήνες δεν βοηθούν στη δημιουργία θετικού κλίματος για τον πρωθυπουργό.
Παρόλα αυτά το δημοσίευμα αναφέρει ότι κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης μπορεί να στηρίξουν την κυβέρνηση, καθώς μια νέα εκλογική αναμέτρηση μπορεί να τους κόστιζε τις βουλευτικές τους έδρες. Κλείνοντας ο Guardian σημειώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις της πολιτικής αστάθειας στην οικονομία της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.
 
BBC
Το BBC στην ιστοσελίδα του συνδέει την πρόωρη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την παράταση του προγράμματος στήριξης και περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. Το δημοσίευμα περιγράφει το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση όχι μόνο λόγω της γενικής δυσαρέσκειας και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λόγω των πρόσφατων ταραχών κατά την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Το BBC καταλήγει και αυτό κάνοντας λόγο για τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της πολιτικής αστάσθειας στην Ελλάδα.
 
Bloomberg
Η οικονομική ιστοσελίδα Bloomberg επικεντρώνεται στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της επίσπευσης ανάδειξης προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς με την απόφαση αυτή ο πρωθυπουργός ρισκάρει πρόωρες εκλογές. Το δημοσίευμα αναφέρει την πτώση του χρηματιστηρίου κατά 6,6% και τονίζει ότι οι τυχόν πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στο κρίσιμο διάστημα παράτασης του προγράμματος στήριξης. Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις πολιτικών και οικονομολόγων, Ελλήνων και ξένων, όπως ο Γιώργος Παγουλάτος που επισημαίνει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα από πρόωρες εκλογές.
 
Financial Times
Η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας “Financial Times” αναφέρεται στην προσδοκία του πρωθυπουργού να αντλήσει ψήφους από βουλευτές της αντιπολίτευσης λόγω της αντίθεσης της κυβέρνησης στις πιέσεις της Τρόικας για αύξηση του ΦΠΑ και μειώσεις στις συντάξεις. Παράλληλα το ρίσκο του κ. Σαμαρά φαίνεται να στηρίζεται στην υπόσχεση εξόδου από το μνημόνιο το Φεβρουάριο, μια υπόσχεση που έχει προβληθεί πολύ. 
Οι Financial Times συνεχίζουν χαρακτηρίζοντας δυσμενή εξέλιξη μια πιθανή νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βύθιζε τη χώρα σε αστάθεια και θα καθιστούσε εξαιρετικά πολύπλοκες και δύσκολες τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, εγκαινιάζοντας μια ταραγμένη περίοδο.
 
Channel News Asia
Στο ριψοκίνδυνο χαρακτήρα της επίσπευσης ανάδειξης προέδρου της Δημοκρατίας για την κυβέρνηση αναφέρεται και η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού “Channel News Asia”. Οι δυσκολίες σημπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποτελούν τα βασικά αντικείμενα του άρθρου. Το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση διαγράφεται όχι μόνο από την παράταση του προγράμματος στήριξης και τις ταραχές κατά την επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου αλλά και από την οριακή ψήφιση του προϋπολογισμού. Τέλος, το δημοσίευμα φιλοξενεί δήλωση του Έλληνα εκλογολόγου Ανδρέα Νικολακόπουλου, ο οποίος αναφέρει πως σε περίπτωση που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κυβερνήσει τον Φεβρουάριο δεν θα έχει πολλά περιθώρεια διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
email