Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

Τραγωδία για τo Τόκιο, προειδοποίηση για την ΕΕ

Πρόωρες κάλπες στήνονται σήμερα στην Ιαπωνία της ύφεσης. Η οικονομική πολιτική ΄Αμπε, που στηρίχθηκε στην ποσοτική χαλάρωση του χρήματος, δεν έφερε αποτελέσματα. 'Ενα δίδαγμα για την ευρωζώνη


Η επανεκλογή του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε θεωρείται βεβαία. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Kόμμα, του οποίου ηγείται, μαζί με έναν λιλιπούτειο κυβερνητικό εταίρο θα συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, την οποία ήδη όμως διαθέτουν στη Βουλή. Αντιπολίτευση που να θεωρείται ότι θα απειλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει, «Η αδυναμία της αντιπολίτευσης ήταν μια μεγάλη βοήθεια για τον Άμπε», υποστηρίζει ο Γιουν Οκουμούρα, επισκέπτης επιστήμων στο φημισμένο Ινστιτούτο Μέιγι Διεθνών Υποθέσεων.

Άμπε, το πρότυπο του Ντράγκι;
Υπό αυτήν την έννοια επρόκειτο για μια από τις πιο παράξενες προεκλογικές εκστρατείες στην ιστορία της χώρας. Κανονικά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε δύο ακόμη χρόνια για να συνεχίσει την υλοποίηση του οικονομικού του προγράμματος, του «Abenomics», όπως ονομάζεται, το οποίο έχει ως στόχο την τόνωση της ανάπτυξης μέσω ενίσχυσης της ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζας της χώρας. Όμως το μείγμα πολιτικής του Άμπε για να επαναφέρει την τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου σε τροχιά ανάπτυξης φαίνεται να έχει αποτύχει. Τα δύο τελευταία τρίμηνα η Ιαπωνία έχει διολισθήσει στην ύφεση, που προκάλεσε η αύξηση του φόρου κατανάλωσης από το 5% στο 8%. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αντί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία περισσότερης απασχόλησης σε μια γερασμένη και «χορτασμένη» Ιαπωνία, προτίμησε να ρίξει στην αγορά 10 δις Γιέν ξεπερνώντας τη χαλαρή οικονομική πολιτική ακόμη και της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Τελευταία μάλιστα η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 80 δις Γεν. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο Σίνζο Άμπε λειτουργεί σαν πρότυπο για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που και αυτός έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων για να τονώσει την οικονομία.

Δυσπιστία
 Όμως το πιο βασικό μάθημα για την Ευρώπη από την οικονομική πολιτική του Άμπε είναι ότι η διοχέτευση χρημάτων στην αγορά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, οι σημερινές βουλευτικές εκλογές αποτελούν κάτι σαν δημοψήφισμα για την πολιτική των δομικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται άμεσα η χώρα. Ο Μακότο Βατανάμπε, από το Πανεπιστήμιο Χοκαίντο υποστηρίζει μιλώντας στη DW ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν υπηρετούν το λαό αλλά τους πλούσιους και τα μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα. «Ο λαός ξέρει ότι τα «Abenomics» είναι καταδικασμένα να αποτύχουν», υποστηρίζει. Επί πλέον παρατηρητές εκφράζουν το φόβο ότι ενδεχόμενη συντριπτική νίκη του 'Αμπε θα του λύσει τα χέρια για να προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς από αμφισβητούμενες αποφάσεις, όπως αλλαγή ερμηνείας του συντάγματος για την αποστολή στρατιωτών σε αποστολές στο εξωτερικό, αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων ή επαναλειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων.

Julian Ryall/Ειρήνη Αναστασοπούλου/spiegel - online
 Deutsche Welle

email