Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016

Αμηχανία στις Βρυξέλλες για τη νίκη Τραμπ

 
Η νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές προκάλεσε αμηχανία και ανησυχία στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι προεκλογικά υπήρξαν δηλώσεις υπέρ της Κλίντον. Πάντως κορυφαίοι αξιωματούχοι συνεχάρησαν τον νέο αμερικανό πρόεδρο.
 
Αμηχανία αλλά και ανησυχία έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η απρόβλεπτη, σε σχέση με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
 
Αμηχανία γιατί οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και πολλοί κοινοτικοί αξιωματούχοι είχαν πάρει καθαρά θέση προεκλογικά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.
Η ανησυχία των Ευρωπαίων έχει να κάνει με την αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι προεκλογικές δηλώσεις του κ. Τραμπ σε σχέση με τη διεθνή πολιτική, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Συγχαρητήρια στον νικητή
Πάντως, όλοι σήμερα έστειλαν τα συγχαρητήρια τους προς το νικητή των εκλογών, αναμένοντας προφανώς δείγματα γραφής τις επόμενες μέρες και βδομάδες από τον κ. Τραμπ.
Η πρώτη δήλωση ήρθε από τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αφού συγχαίρει το νικητή, υπογραμμίζει ότι η επικράτησή του ήταν ξεκάθαρη και την απέδωσε στο γεγονός ότι ο κ. Τραμπ κατάφερε να γίνει ο εκφραστής των φόβων και του άγχους εκατομμυρίων Αμερικάνων. Αυτές οι ανησυχίες πρέπει τώρα να ελεγχθούν με βάσιμες πολιτικές και προτάσεις, είπε, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας σταθερότητας. Ο Μάρτιν Σουλτς διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα διατήρησει τη δέσμευση αυτή και εξέφρασε την ελπίδα να κάνει το ίδιο και ο κ. Τραμπ.
 
Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι Πρόεδροι της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία τον συγχαίρουν με τη σειρά τους, υπενθυμίζοντας τη σημασία των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη διεθνή ασφάλεια, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.
Οι δύο αξιωματούχοι απευθύνουν πρόσκληση στον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για να προσδιοριστούν οι σχέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες όπως τονίζουν είναι σημαντικό όσο ποτέ να ενισχυθούν.
«Μόνο με την στενή συνεργασία μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά, όταν αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως αυτές του Ισλαμικού Κράτους, οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση», τονίζουν οι δύο αξιωματούχοι.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
http://www.dw.com/
email