Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Ένας στρατηγός σε μία ανασφαλή χώρα

 
Ο σοσιαλιστής Ρ. Ράντεφ επικράτησε στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία και η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Η χώρα κινείται προς την ξενοφοβία και την αστάθεια, πιστεύει ο Αλεξάντερ Αντρέεφ από τη DW.
 
Αστάθεια στα ευαίσθητα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης ενδέχεται να προκαλέσει η εκλογή του πρώην στρατηγού Ρούμεν Ράντεφ στη θέση του προέδρου της Βουλγαρίας. Κι αυτό όχι επειδή ο νεοεκλεγείς είναι φιλορώσος, αλλά επειδή η χώρα θα μείνει τους επόμενους μήνες χωρίς κυβέρνηση. Η βασική πλευρά του προβλήματος είναι ότι ανεβαίνει στο ύπατο αξίωμα της χώρας ένας εθνικιστής πρόεδρος χωρίς μέχρι σήμερα αξιόλογη πολιτική εμπειρία.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε ήδη σήμερα, καθώς η υποψήφια του κόμματός του Τσέτσκα Τσάτσεβα νικήθηκε κατά κράτος από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρούμεν Ράντεφ. Με την απειλή παραίτησης που διατύπωσε εδώ και μερικές εβδομάδες ο Μπορίσοφ επιδίωκε στην πραγματικότητα να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του, το οποίο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ωστόσο δεν κατάφερε να μειώσει την αντιδημοτικότητα και τις ιδεολογικές ελλείψεις της Τσάτσεβα. Τώρα βρίσκεται στη δύσκολη θέση να εφαρμόσει την απειλή του.
Οι δυτικοί παρατηρητές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι εάν εκλεγόταν ο Ράντεφ θα ακολουθούσε μία φιλορωσική πολιτική. Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ο Ράντεφ ήταν υποψήφιος με το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και είχε ως εκ τούτου αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η εντύπωση είναι ωστόσο λανθασμένη. Και αυτό επειδή οι πολιτικά αφελείς απόψεις του πρώην στρατηγού για την Κριμαία ήταν περισσότερο αποτέλεσμα έλλειψης εμπειρίας. Πρόσωπα από το περιβάλλον του θεωρούν ότι ο πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ και εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ Ράντεφ δεν θέλει καθόλου να θέσει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας του, η οποία ανήκει τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.
 
Ένα εκρηκτικό μίγμα
 
Ο κίνδυνος που απορρέει από τον Ράντεφ είναι άλλης τάξεως. Όπως και οι περισσότεροι βούλγαροι αξιωματούχοι, είναι καθαρός εθνικιστής, και ως εκ τούτου συντηρεί τις παραδοσιακές προκαταλήψεις των Βουλγάρων απέναντι στο ΝΑΤΟ και τον μεγάλο γείτονα της χώρας, την Τουρκία. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η υστερία του βουλγαρικού πληθυσμού απέναντι στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Εννέα στους δέκα Βούλγαρους φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα ανοίξει τα σύνορα κι έτσι η χώρα θα πλημμυρίσει από δεκάδες χιλιάδες ανεπιθύμητους Άραβες και Μουσουλμάνους. Οι υπερεθνικιστές, οι οποίοι πραγματοποίησαν μία τρομακτικά ξενόφοβη και επιθετική προεκλογική εκστρατεία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δεν είναι τυχαίο ότι πήραν 17% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών πριν από μία εβδομάδα. Ωστόσο η πλειοψηφία επέλεξε στον τελευταίο γύρο τον Ράντεφ, τον στρατηγό με το στιβαρό χέρι που θα σφραγίσει τα σύνορα και θα υψώσει το ανάστημά του στην Τουρκία εάν παραστεί ανάγκη.
Θα χρειαστεί να περάσουν μήνες μέχρι να λάβουν χώρα βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα. Μέχρι τότε η χώρα δεν θα έχει σταθερή εξουσία. Κι εκτός αυτού έρχεται ο χειμώνας, που οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος και θέρμανσης βγάζουν συχνά τους πολίτες στους δρόμους. Ίσως εδώ να κρύβεται και ένα κυνικό σχέδιο εκ μέρους του Μπορίσοφ: να αφήσει τους ανθρώπους για μερικούς μήνες στην ανασφάλεια και το άγχος, ώστε να μπορέσει να κερδίσει τελικά τις εκλογές.
Ωστόσο ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν επικίνδυνο. Ένα μίγμα άγχους, ανασφάλειας, ξενοφοβίας και φτώχειας, μαζί με το αίσθημα εγκατάλειψης από την Ευρώπη, συνδυασμένο με εθνικιστικής έμπνευσης μαζικές διαμαρτυρίες θα μπορούσε να είναι εκρηκτικό. Κι αυτό ακριβώς επάνω στα ευαίσθητα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.   
Αλεξάντερ Αντρέεφ
Deutsche Welle 
email