Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016

Παγώνει για την ώρα η παραίτηση Ρέντσι

Ο Iταλός πρόεδρος Σ. Ματαρέλα δεν αποδέχεται την παραίτηση του Μ. Ρέντσι μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού. Στη συνέχεια μόνο θα κληθεί να κινήσει τις διαδικασίες για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.

Ο Ματέο Ρέντσι παραμένει πρωθυπουργός μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού από την Γερουσία, πιθανότατα την Παρασκευή. Το ζήτησε, με έμφαση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέτζιο Ματαρέλα,  αφού  ο κύριος στόχος  είναι η σταθερότητα.

Στη συνέχεια ο Ιταλός πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιόν να αναθέσει την εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης. Συνεχίζει να ακούγεται με έμφαση το όνομα του υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ενώ την ίδια ώρα γίνεται αναφορά και στον υπουργό Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι όπως και στον επικεφαλής του υπουργείου Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελρίο.

O στόχος είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για να μπορέσουν στη συνέχεια να γίνουν πρόωρες εκλογές. Τώρα το σημερινό το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη μελών της βουλής  ουσιαστικά είναι πλειοψηφικό, ενώ για την εκλογή των γερουσιαστών γερουσία ισχύει ένα σύστημα απλής αναλογικής. Οι ιδιαιτερότητες του σημερινού εκλογικού μοντέλου στην Ιταλία δημιουργεί προβλήματα που εν τέλει αφορούν την σταθερότητα της διακυβέρνησης στη χώρα.

Ευρεία συναίνεση για πρόωρες εκλογές την άνοιξη
Παράλληλα αναμένεται και σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου -μέχρι τον Ιανουάριο- που με σειρά τροποποιήσεων, μπορεί να επιβάλει μόνον την απλή αναλογική. Αλλά η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά θα ήθελαν να βρουν τρόπο για να αποφύγουν την νίκη των «Πέντε Αστέρων», ευνοώντας τις συμμαχίες διαφόρων πολιτικών δυνάμεων.

Ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, δείχνει να μη θέλει να παραιτηθεί από επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του συνταγματικού δημοψηφίσματος.  Αύριο το απόγευμα τελικά θα συνεδριάσει η διεύθυνση των «Δημοκρατικών», με αναλυτική συζήτηση του μηνύματος της ψήφου και της δυσαρέσκειας που εξέφρασαν οι πολίτες. Αναμένεται θύελλα με οξυμένους, υψηλούς τόνους. Όλοι, τέλος, τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Την Άνοιξη, ή ακόμη και τον Φεβρουάριο, όπως δήλωσε ο κεντροδεξιός υπουργός εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο.  

 Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Deutsche Welle

email