Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017

Οι κυβερνοεπιθέσεις απειλούν τις γερμανικές εκλογές

Μια από τις σοβαρότερες απειλές των σύγχρονων εκλογικών διαδικασιών αποτελούν οι εκστρατείες κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης, που μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Χαρακτηριστικό αυτού αποτελεί η πρόσφατη επιβεβαίωσή από τη CIA και το FBI, για παρέμβαση Ρώσων χάκερ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με στόχο την παροχή βοήθειας στον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο φυσικά και δεν επιβεβαιώνεται από τη Ρωσική κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο γεγονός λαμβάνει ακόμα σοβαρότερες διαστάσεις λαμβάνοντας υπόψιν ότι αν και Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, είχαν προειδοποιήσει πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, για την πιθανότητα απόπειρας παραβίασης των εκλογικών μηχανημάτων, την εγκυρότητα των βάσεων δεδομένων καταχώρησης ψήφων αλλά και για την χειραγώγηση της ψήφου από τις αντίστοιχες Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, δεν υπήρξαν οι ανάλογες ενέργειες που θα προστάτευαν την εκλογική διαδικασία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής της Γερμανικής υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) Μπρούνο Καλ, αλλά και αντίστοιχοι πολιτικοί αναλυτές, προειδοποιούν για τις επερχόμενες Γερμανικές εκλογές εκφράζοντας φόβους ότι τώρα Ρώσοι χάκερς θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικούς επικριτές της επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία και την εισβολή στην Ουκρανία. Τέτοιου είδους οργανωμένες κυβερνοεπιθέσεις, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών με εκστρατείες παραπληροφόρησης, διασπορά ψευδών ειδήσεων, μεταστροφή του εκλογικού σώματος, ακόμη και απευθείας διαστρέβλωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Μια πρώτη ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η αποτυχημένη απόπειρα Ρώσων κυβερνοεγκληματιών, να υποκλέψουν δεδομένα από 900.000 συσκευές router της Γερμανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, DeutscheTelekom.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν η ευθύνη για την επίθεση στον όμιλο της Deutsche Telecom πρέπει να αποδοθεί στη Μόσχα, αλλά εκτίμησε πως αυτό το είδος των κυβερνοεπιθέσεων, των υβριδικών συγκρούσεων, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί το επίσημο δόγμα της Ρωσίας, αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο και πρέπει το Γερμανικό κράτος να δημιουργήσει τους αντίστοιχους αμυντικούς μηχανισμούς. Οι μηχανισμοί αυτοί αλλά και γενικότερα η πολιτική αντιμετώπισης και προσδιορισμού κυβερνοεπιθέσεων της Γερμανίας, θα πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα, καθώς εκτός των άλλων μπορεί να κινδυνεύσει και η εκλογική διαδικασία από τη χρήση προγραμμάτων λογισμικού σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης με μεγάλη επισκεψιμότητα, που έχουν στόχο να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Επιμέλεια Κωνσταντίνος Δεμερτζής

Πηγές

ttp://www.bbc.com/news/world-europe-38142968

https://www.theguardian.com/world/2016/nov/29/german-spy-chief-russian-hackers-could-disrupt-elections-bruno-kahl-cyber-attacks

https://global.handelsblatt.com/politics/germany-gears-up-against-cyber-attacks-655553

email