Ημ/νια δημοσίευσης: Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2017

Θα είναι ο Γκάμπριελ αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές;

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών αποφασισμένο να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς μετά βεβαιότητας κατά πόσο είναι βάσιμες οι σημερινές πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς πως ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία. Γεγονός είναι πάντως, ότι ο ίδιος επιμελώς αποφεύγει να πάρει θέση για την υποψηφιότητα. Όμως, στους Σοσιαλδημοκράτες ισχύει ένας κανόνας που απαράβατα τηρείται: ο πρόεδρος του κόμματος έχει τον πρώτο λόγο. Δηλαδή, αν ο κ. Γκάμπριελ το θελήσει τότε θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών. Η στήριξη του κόμματος του θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Μεγάλες περιφερειακές οργανώσεις των κομμάτων όπως στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία έχουν ήδη δημόσια εκφραστεί υπέρ του κ. Γκάμπριελ.

Ενδείξεις υπάρχουν
Οι ως τώρα ενδοιασμοί του ίδιου να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα άσχημα αποτελέσματα του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις - αλλά και του ίδιου προσωπικά. Παρ' όλα αυτά, οι σημερινές πληροφορίες που θέλουν τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να έχει αποφασίσει ότι θα είναι αντίπαλος της Άγκελα Μέρκελ στις ερχόμενες εκλογές δεν αποτελούν εικασίες. Μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιώνεται από εκτιμήσεις που φαίνεται να έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επίσης θεωρείται ως ένας πιθανός υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών. Σύμφωνα με το SPIEGEL της τελευταίας εβδομάδας ο κ. Σουλτς είχε δηλώσει πριν τα Χριστούγεννα σε κομματικούς του φίλους ότι δεν πιστεύει πως θα τεθεί επικεφαλής του κόμματος του στις επόμενες εκλογές. Την πληροφορία αυτή ο Μάρτιν Σούλτς δεν την έχει διαψεύσει.

Πιθανώς την ερχόμενη Τρίτη να υπάρξουν νεότερα επ' αυτού. Η ηγεσία του κόμματος θα συναντηθεί στο Ντίσελντορφ για να συζητήσει θέματα στρατηγικής σημασίας. Θα πρέπει να αναμένεται ότι σε αυτό τον κύκλο θα συζητηθεί και θα «δρομολογηθεί» το ζήτημα του υποψήφιου για την καγκελαρία. Πάντως, το αργότερο τέλος του μηνός θα γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στις επικείμενες εκλογές. Σε κλειστή συνεδρίαση το προεδρείο του κόμματος θα αποφασίσει για τον υποψήφιο τον οποίο θα προτείνει στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Deutsche Welle

email