Ημ/νια δημοσίευσης: Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2017

Από τον Πούτιν η εντολή για επιθέσεις χάκερ στις αμερικανικές εκλογές

Έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμά ότι ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος κρύβεται πίσω από επιθέσεις που φέρονται να εξαπέλυσαν ρώσοι χάκερ για να επηρεάσουν την έκβαση των εκλογών υπέρ του Ντ. Τραμπ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποπειράθηκε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δίνοντας προσωπικά εντολή να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να πληγεί η πίστη της κοινής γνώμης απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες στις ΗΠΑ και να δυσφημιστεί η δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητές της να αναδειχθεί νικήτρια στις εκλογές. Αυτό ισχύει «με μεγάλη βεβαιότητα», εκτιμούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες CIA και NSA αλλά και το FBI σε έκθεσή τους που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security), κανείς από τους στόχους των φερόμενων ρωσικών διαδικτυακών επιθέσεων δεν ενεπλάκη στη διαδικασία καταμέτρηση ψήφων στις προεδρικές εκλογές. Οι συντάκτες της έκθεσης επισήμαναν ότι δεν διερευνήθηκε κατά πόσο οι ρωσικές ενέργειες επηρέασαν την εκλογική έκβαση.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο
Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα καθιστά τη Μόσχα υπεύθυνη για επιθέσεις χάκερ εναντίον υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί την Πέμπτη ότι θεωρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά υπεύθυνο ως εμπνευστή των επιθέσεων.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαψεύδει τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον. Ο δε νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες επανειλημμένα αμφιβολίες για τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Το έπραξε και χθες έπειτα από συναντήσεις του με τους επικεφαλής των CIA και FBI, αφήνοντας αδιευκρίνιστο εάν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών περί ρωσικών ευθυνών για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι υπήρξαν και επιθέσεις εναντίον των ηγετικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίες ωστόσο δεν ήταν επιτυχείς. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέληξαν όμως, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης, στο συμπέρασμα ότι οι χάκερ κατόρθωσαν να αποσπάσουν και έγγραφα από τους Ρεπουμπλικάνους, τα οποία ωστόσο δεν προώθησαν στην πλατφόρμα Wikileaks.

Βέλη Τραμπ κατά Δημοκρατικών
Ο νέος αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πάντως ότι σκοπεύει να αναθέσει σε ομάδα ειδικών να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει εντός 90 ημερών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ένα σχέδιο άμυνας απέναντι σε επιθέσεις χάκερ. «Άσχετα με το αν αφορά την κυβέρνησή μας, οργανισμούς, συνδέσμους ή επιχειρήσεις, πρέπει να καταπολεμήσουμε δυναμικά τις κυβερνοεπιθέσεις», υπογράμμισε ο Ντ. Τραμπ. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να βάλει κατά των Δημοκρατών, λέγοντας ότι συζητούν για τις επιθέσεις προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από την ήττα τους. «Ηττήθηκαν ξεκάθαρα στις εκλογές. Κέρδισα περισσότερες περιφέρειες από τον Ρόναλντ Ρίγκαν (…) Αυτό τους ντροπιάζει πολύ. Ως έναν βαθμό πρόκειται για κυνήγι μαγισσών. Επικεντρώνονται σε αυτό», σχολίασε ο Τραμπ.

Τα επίμαχα E-Mail του Δημοκρατικού Κόμματος που είχαν διαρρεύσει μέσω των Wikileaks αποκάλυψαν μεταξύ άλλων εσωτερικές μάχες εξουσίας στο επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, γεγονός που έβλαψε σοβαρά την προεκλογική της εκστρατεία. Πάντως ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ αρνείται ότι κρατικές υπηρεσίες της Ρωσίας ενεπλάκησαν στη διαρροή των επίμαχων στοιχείων.

Μετά και τη δημοσίευση της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ζητούν να αποδοθούν ευθύνες στη Ρωσία προκειμένου να αποτραπεί επανάληψη παρόμοιων ενεργειών.

Dpa, afp, Άρης Καλτιριμτζής
Deutsche Welle |

email