Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Grillo – Verhofstadt: Ένας αταίριαστος γάμος χωρίς αίσιο τέλος

Η αρχή είχε γίνει με τον Μπέπε Γκρίλλο, ιδρυτή των «Πέντε Αστέρων», ο οποίος αποφάσισε την αποχώρηση του κινήματος από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών του Νάιτζελ Φάρατζ, με τον οποίο είχε συνάψει μια συμμαχία στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές του 2014.


Ο ηθοποιός και πολιτικός, Γκρίλλο, έθεσε σε διαδικτυακή ψηφοφορία, το ζήτημα της αποχώρησης από τους ευρωσκεπτικιστές και της ένταξης στην ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, όπου ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt, ο κύριος διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, είναι επικεφαλής.Το 78,5% των μελών των «Πέντε Αστέρων» επικύρωσαν με την ηλεκτρονική ψήφο τους την αλλαγή στρατοπέδου και την ένταξη στην ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών.

Ωστόσο, την ανακοίνωση της πρόθεσης συνεργασίας ακολούθησε η απόρριψη από την πλευρά του Guy Verhofstadt, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για την προώθηση μιας κοινής ατζέντας για την αναμόρφωση της Ευρώπης. Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε βασικά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη. Ωστόσο, τα δυο κινήματα θα συνεχίσουν την στενή τους συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το περιβάλλον, η διαφάνεια και η άμεση δημοκρατία».   

Πίσω από την αταίριαστη αυτή συνένωση, που λίγο έλειψε να γίνει πραγματικότητα, κρυβόταν και η επιθυμία του Guy Verhofstadt να εκλεγεί στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντικαθιστώντας τον Μάρτιν Σουλτς. Μια συμμαχία με τον Μπ. Γκρίλλο θα του εξασφάλιζε σημαντικό αριθμό ψήφων.

Από την πλευρά του, ο Γκρίλλο στο blog του κατηγόρησε το σύστημα «ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να μην αφήσει το κίνημα των Πέντε Αστέρων να ενταχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου». Εξήγησε ότι «όλες οι δυνάμεις κινήθηκαν εναντίον μας. Ταρακουνήσαμε το σύστημα», ενώ ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν.     

Της Βασιλικής Μανιάτη

Πηγές

http://blogs.ft.com/brusselsblog/2017/01/10/grillo-and-verhofstadt-europes-strangest-alliance-collapses/

http://www.businessinsider.com/beppe-grillo-five-star-movement-threatening-to-leave-farage-ukip-eu-group-2017-1

https://www.theguardian.com/world/2017/jan/08/five-star-founder-beppe-grillo-calls-for-vote-on-quitting-farage-bloc

email