Ημ/νια δημοσίευσης: Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Βόρειoς Ιρλανδία: Πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο

Την Πέμπτη, 2 Μαρτίου, ανοίγουν πάλι οι κάλπες για την Βόρεια Ιρλανδία, μετά από την λύση της Συνέλευσης λόγω της παραίτησης του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης Martin McGuinness. Η παραίτηση έγινε ως αντίδραση για την κάκιστη διαχείριση μιας περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας καθώς και μιας σειράς άλλων  ζητημάτων που διχάζουν τα δύο ισχυρότερα κόμματα της κυβέρνησης, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και  το ρεπουμπλικανικό Sinn Féin.


    Σημείο-καταλύτης των τεταμένων σχέσεων ήταν το σχέδιο 'Κίνητρα για Ανανεώσιμες πηγές Θέρμανσης' (RHI, 2012), το οποίο, ενώ αρχικώς απέβλεπε στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων  να χρησιμοποιούν πράσινες πηγές ενέργειας, κατέληξε τρομερά δαπανηρό, αφού αναμένεται να κοστίσει στους φορολογούμενους εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες. Κύρια υπεύθυνη για το πρόγραμμα ήταν η Υπουργός Arlene Foster (DUP), η οποία αργότερα αναδείχθηκε Πρόεδρος της Κυβέρνησης. Μετά την εξέταση της υπόθεσης, η Πρόεδρος Foster παρά τις κριτικές που δέχθηκε αρνήθηκε να αποχωριστεί την θέση της, με αποτέλεσμα  την παραίτηση του Αντιπρόεδρου McGuinness (Sinn Féin). To κόμμα Sinn Féin είχε τη δυνατότητα να ορίσει έναν αντικαταστάτη για τη θέση του Αντιπρόεδρου αλλά αρνήθηκε να το κάνει, οδηγώντας την Β. Ιρλανδία σε πρόωρες εκλογές καθώς η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να σταθεί αν ένας από τους δύο - ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος - παραιτηθεί.

    Εντωμεταξύ, η Πρόεδρος Foster και τα μέλη του DUP υποστηρίζουν πως οι εκλογές θα κλονίσουν τη πολιτική σταθερότητα, εν αντιθέσει με τα στελέχη του Sinn Féin που ισχυρίζονται πως  υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές. H Συνέλευση θα λυθεί οριστικώς στις 26 Ιανουαρίου, ενώ αυτές οι εκλογές θα είναι οι πρώτες όπου θα εκλεγούν 18 έδρες λιγότερες από τις προηγούμενες καθότι έχει γίνει μείωση λόγω κόστους.

Γαλαίου Κυριακή
ΠΗΓΕΣ:
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/northern-ireland-election-date-when-is-it-2-march-stormont-crisis-latest-a7530271.html
http://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-38641857
http://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-38307628

email