Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017

Νέο ξεκίνημα επιχειρεί ο Φιγιόν ενόψει εκλογών

Ο προεκλογικός αγώνας στη Γαλλία συνεχίζεται και ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, μετά τη συγγνώμη για το σκάνδαλο πρόσληψης στενών συγγενών του, προσπαθεί να επανακάμψει δημοσκοπικά.
Ελλείψει «σχεδίου Β» ο Φρανσουά Φιγιόν παραμένει υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις επικείμενες γαλλικές εκλογές. «Σήμερα είναι μέρα εκκίνησης μιας νέας εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές», τις οποίες σκοπεύει να κερδίσει, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρ. Φιγιόν με σθένος κατά τη χθεσινή συνέντευξή τύπου.

Η εκκίνηση δόθηκε πράγματι σήμερα το πρωί, συγκεντρώνοντας στο εκλογικό του κέντρο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές. Ακόμα και αυτοί που πριν από τέσσερις ημέρες είχαν αρχίσει να συντάσσουν «σχέδιο Β» για την προεδρική υποψηφιότητα, πλέον δείχνουν να συντάσσονται φρόνιμα στο πλευρό του.

Και για όσους τολμούν ακόμα να έχουν αμφιβολίες ο Φιγιόν ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι ο υποψήφιος ενός κόμματος, με εξέλεξαν κάποια εκατομμύρια Γάλλων στην προκριματική διαδικασία και καμία αρχή δεν νομιμοποιείται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμά της».

«Συγνώμη» μεν, εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη δε
Απευθυνόμενος δε στους εκλογείς του ο προεδρικός υποψήφιος της κεντροδεξιάς διαβεβαίωσε: «Δεν υπάρχει 'σχέδιο Β' και δεν θα μπορέσουν να σας κλέψουν τη δική σας νίκη».

Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων ο Φρανσουά Φιγιόν αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική, απάντησε στους δημοσιογράφους, άνοιξε τα χαρτιά του δημοσιεύοντας τα περιουσιακά του στοιχεία και κατάφερε να προφέρει ένα «συγνώμη», που πολλοί εξέλαβαν ως αναγνώριση του λάθους.

Για τον ίδιο όμως το λάθος δεν αφορά τη νομιμότητα των οικογενειακών προσλήψεων αλλά το ότι άργησε να κατανοήσει ότι ο γαλλικός λαός δεν επιθυμεί πλέον τέτοιου τύπου οικογενειακές συνεργασίες για τους αιρετούς. Εκκρεμεί πάντως ακόμη η απόφαση της δικαιοσύνης.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Deutsche Welle

email