Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αλβανία: Η αντιπολίτευση ζητά ελεύθερες εκλογές

Η αλβανική αντιπολίτευση ηγήθηκε μιας αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας, όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες στην πρωτεύουσα απαιτώντας ελεύθερες εκλογές. Εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη απάτη στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha, ηγήθηκε διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα το Σάββατο, κατηγορώντας τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου.

''Ας ενωθούμε, ώστε να έχουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, τις οποίες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διώχνοντας αυτήν την εγκληματική κυβέρνηση και (αντικαθιστώντας την) με μία τεχνοκρατική κυβέρνηση ελεύθερων εκλογών,'' δήλωσε ο Bashaστους συγκεντρωμένους έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού και το Κοινοβούλιο. ''Είτε ελεύθερες, είτε καθόλου εκλογές,'' συμπλήρωσε. Στο μεταξύ το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε για ηλεκτρονική ψηφοφορία τον Ιούνιο, ώστε να αποφευχθεί τυχόν χειραγώγηση της ψήφου.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Edi Rama δήλωσε, πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να εφαρμοστεί σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες.

Οι διαδηλωτές έστησαν μία τεράστια σκηνή έξω από το γραφείο του Rama, ως υπενθύμιση για τις σκηνές που είχε στήσει ο ίδιος επτά χρόνια πριν στο ίδιο σημείο, έπειτα από μια αμφισβητούμενη κοινοβουλευτική εκλογή. Παρόλο που η σκηνή διέκοπτε την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο, η αστυνομία δεν παρενέβη. Κατόπιν, η αστυνομία δεν προέβη σε καμία προσπάθεια να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι δήλωσαν πως θα κατασκηνώσουν εκεί μέχρι να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

 

Αμφιβολίες και ανησυχίες της ΕΕ

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την πιθανότητα παρατυπιών κατά την οργάνωση των αλβανικών εκλογών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε επίσης να δει μια αποτελεσματική δικαστική αντιμετώπιση της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς, προτού προχωρήσει σε συζητήσεις προσχώρησης με τα Τίρανα.

Στην ομιλία του, ο Bashaκατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την υγειονομική περίθαλψη. Την κατηγόρησε, παράλληλα, για διαφθορά και διασύνδεση με έγκλημα και διακίνηση ναρκωτικών. ''Αυτός βύθισε τη χώρα στη φτώχεια και τη διαφθορά, την οδήγησε σε αδιέξοδο, αναγκάζοντας πολλούς Αλβανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους,'' είπε ο Basha.

Συστάσεις του ΟΑΣΕ

Ο Bashaζήτησε επίσης εφαρμογή των συστάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Το 2015 ο ΟΑΣΕ κάλεσε την Αλβανία ''να ενισχύσει την ανεξαρτησία και τον επαγγελματισμό των εφορευτικών επιτροπών, να αναθεωρήσει την εκλογική νομοθεσία, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα κενά και οι ασάφειες, να ενισχύσει το εκλογικό σύστημα επίλυσης των διαφορών, να επανεξετάσει τους κανόνες χρηματοδότησης της εκστρατείας και να συνεχίσει τις προσπάθειες για βελτίωση του συστήματος εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.''

Ο πρωθυπουργός Ramaβρίσκονταν ήταν στο Κοσσυφοπέδιο το Σάββατο   και σχολίασε στη σελίδα του στο Facebook: '' Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου εύκολες στην πράξη, αλλά συνήθως ιδιαίτερα οδυνηρές διαδικασίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ασφαλές μέλλον για τη χώρα, την κοινωνία και τα παιδιά μας, εάν δεν δουλέψουμε με κουράγιο πάνω στα πιο σαθρά μέρη της κρατικής οργάνωσης.''

Πηγή www.dw.com

Μετάφραση - Επιμέλεια κειμένου Μαρία Γρηγοριάδου

email