Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Καινούριες «φουρτούνες» για τη Λεπέν

Βίαια επεισόδια σημαδεύουν την προεκλογική εμφάνιση της Μαρίν Λεπέν στην πόλη Ναντ. Την ίδια στιγμή, συνεργάτης της Λεπέν αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Η Νάντ, μία μεγαλούπολη στην ανατολική Γαλλία, είναι η εκλογική βάση του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό. Παράλληλα, εδώ και πέντε χρόνια, είναι το επίκεντρο έντονων διαδηλώσεων από οικολόγους, αριστερούς, αγρότες, αλλά και τη νεολαία, που είναι κατά των απαλλοτριώσεων για ένα νέο αεροδρόμιο, γιατί θεωρούν ότι το υπάρχον αρκεί. Έτσι η Ναντ έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης στην όποια αυταρχική συμπεριφορά.

Δεν θέλει πολύ για να πάρει φωτιά και αυτό έγινε το Σάββατο, όταν φάνηκε πόσο «καλοδεχούμενη» ήταν στην περιοχή η Μαριν Λεπέν. Τα επεισόδια ήταν σκληρά. Πάνω από 2000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους στο κέντρο της πόλης διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη Λεπέν. Έγιναν οκτώ συλλήψεις, ενώ καταγράφηκαν έντεκα τραυματισμοί αστυνομικών. Ακάθεκτη ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν εκφωνεί την ομιλία της κανονικά το απόγευμα της Κυριακής στο εκθεσιακό κέντρο Ζενίθ.

«Δεν απαντά» η Λεπέν σε κλήσεις εισαγγελέα
Ακάθεκτη συνεχίζει η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου και την προεκλογική της πορεία, παρά τα συνεχή οικονομικά σκάνδαλα. Το Σάββατο απαγγέλθηκε και νέα κατηγορία σε συνεργάτη της για απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος στις ευρωεκλογές, αλλά και στις γαλλικές περιφερειακές εκλογές, που έγιναν το 2014 και το 2015 αντίστοιχα. Ο συνεργάτης φέρεται να έχει επινοήσει ένα σύστημα πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Ατάραχη ωστόσο η Λεπέν δήλωσε ότι δεν απαντά σε καμία κλήση εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας.

Όσο για τους δικαστές, έχουν δεμένα τα χέρια, λόγω της ασυλίας που απολαμβάνει η Μαρίν Λεπέν ως ευρωβουλευτής. «Δεν έχουμε μια Δικαιοσύνη για τους ανώνυμους και μια άλλη για τους διάσημους» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν Ζακ Ιρβουά, υπογραμμίζοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την αναστολή μιας δικαστικής έρευνας σε προεκλογική περίοδο».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Deutsche Welle

email