Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Η Σερβία λίγο πριν από τις Προεδρικές Εκλογές

Την Κυριακή 2 Απριλίου στη Σερβία πρόκειται να διεξαχθούν οι καθιερωμένες προεδρικές εκλογές με τον Πρωθυπουργό AleksandarVucicνα αναμένεται να σημειώσει νίκη με μεγάλη άνεση από τον πρώτο γύρο κιόλας των εκλογών, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας ψηφοφορίας με κάλπη που διενεργήθηκε από την εταιρεία ερευνών«IpsosStrategicMarketing».

Έντεκα υποψήφιοι είναι υποψήφιοι θα κατεβούν στις εκλογές για το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας στον πρώτο γύρο των εκλογών. Εάν κανείς από αυτούς δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο υποψήφιος που προηγείται έναντι όλων και ο υποψήφιος που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση θα βρεθούν αντιμέτωποι στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος έχει -εν πολλοίς- εθιμοτυπικές αρμοδιότητες και θητεία πέντε χρόνων, με ανώτατο όριο τις δυο θητείες.

Ο επικεφαλής του κράτους έχει το δικαίωμα να επιστρέφει νομοσχέδια στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να αναθεωρηθούν. Επίσης είναι ο αρχηγός των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Vucic, ο ηγέτης του συντηρητικού Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) αναμένεται να κερδίσει τον εκλογικό αγώνα συγκεντρώνοντας το 53% των ψήφων στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 1500 ερωτηθέντες από την εταιρεία «IpsosStrategicMarketing» κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 16 και 18 Μαρτίου.

Ο 25χρονος LukaMaksimovic, ένας φοιτητής των πολιτικών επιστημών που προτάθηκε ως υποψήφιος από ένα κίνημα πολιτών, σε απόσταση από τον AleksandarVucicαναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας  το 11% των υποστηρικτών στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Ο Maksimovicθα κατέβει ως υποψήφιος με το ψευδώνυμο του LjubisaPreletacevic –Beli, ενός εικονικού χαρακτήρα που διακωμωδεί το πολιτικό κατεστημένο στη Σερβία.

Στους άλλους υποψήφιους συγκαταλέγονται ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη της Σερβίας SasaJankovic, που επίσης προτάθηκε από ένα κίνημα πολιτών και ο ηγέτης του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), VojislavSeselj, οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστά 10,6% και 8,7% στις προτιμήσεις των εκλογέων αντίστοιχα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο VukJeremic, ο οποίος υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών στη Σερβία κατά το χρονικό διάστημα 2007 – 2012 και υπήρξε Πρόεδρος στην 67η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά την χρονική περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Σεπτεμβρίου 2013, θα κατεβεί στην εκλογική αρένα ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Οι υποψήφιοι προτείνονται από τα εγγεγραμμένα πολιτικά κόμματα, συνασπισμούς και κινήματα των πολιτών, εάν η αίτηση τους συγκεντρώνει τουλάχιστον τις υπογραφές 10000 ψηφοφόρων και υποβάλλεται την εκλογική επιτροπή το αργότερο 20 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Η θητεία του νυν Προέδρου TomislavNikolic θα λήξει την 31ηΜαϊου. Ο Nikolicκέρδισε στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το Μάιο 2012 συγκεντρώνοντας το 51,12% των ψήφων έναντι του νυν ηγέτη του Σερβικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDS), BorisTadicπου συγκέντρωσε το 48,88% των ψήφων.

Συνολικά 6.724.172 Σέρβοι πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής που διενεργήθηκε το 2011, ο πληθυσμός της Σερβίας ανερχόταν στους 7.186.862 κατοίκους.

Την ημέρα των εκλογών, τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 7.00 π.μ. και θα κλείσουν στις 20.00 μ.μ.

Τον Ιανουάριο, ο Vucic δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμα του Πρωθυπουργού σε περίπτωση που το κόμμα του, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) υποστεί ήττα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια ήττα στις προεδρικές εκλογές δεν συνεπάγεται απαραίτητα την παραίτηση του συνόλου των Υπουργών ή μια μεταβολή στη δομή των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά σίγουρα συνεπάγεται την παραίτηση μου», δήλωσε ο Vucic.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Vucic εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη διενέργειας πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές. Η Σερβία αποτελεί «μια σταθερή δημοκρατία, μια σταθερή χώρα, μια πολύ σταθερή οικονομία, η οποία χρειάζεται ανάπτυξη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Επίσης, διαθέτει μια σταθερή πλειοψηφία, η οποία είναι λειτουργική εντός του κοινοβουλίου», δήλωσε ο Vucic στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RadioTelevizijaSrbije (RTS).

Οι επόμενες τακτικές κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβία θα πρέπει να διεξαχθούν το 2020.

Επιμέλεια

Βίκυ Μανιάτη

 

Πηγές

Serbian Republic Electoral Commission

SerbianRepublicNationalStatisticalInstitute

Business Intelligence for Southeast Europe

email