Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017

Μάχη της Googleγια την διαδικτυακή προστασία των εκλογών

Η Google και η ανήκουσα στον ίδιο όμιλο εταιρεία, η Jigsaw, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου  να διαφυλάξουν την ελεύθερη διοργάνωση και διεξαγωγή εκλογών, η οποία έχει γίνει τελευταία στόχος των κυβερνοεπιθέσεων. Η κοινή αυτή προσπάθεια των δύο εταιρειών γίνεται σε μία χρονική στιγμή, όπου η  ευρύτερη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας δέχεται έντονη κριτική και κατηγορείται για ανοχή και αναποτελεσματικότητα μπροστά στις  διαδικτυακές επιθέσεις , που αποσκοπούν στην αλλοίωση  των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η αυξανόμενη συχνότητα των κυβερνοεπιθέσεων με πολιτικά κίνητρα - από την πρόσφατη παραβίαση λογαριασμών χρηστών του Twitter από Τούρκους εθνικιστές, μέχρι και την υποκλοπή των email του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ - έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις και διάφορες δημοκρατικές οργανώσεις στο να ψάχνουν τρόπους να ανακόψουν τους χάκερ και να αντιμετωπίσουν την αυξητική τάση του φαινομένου των ΄΄ψεύδοειδήδεων΄΄.

Η Alphabet Inc. , η Jigsaw και η Google προσφέρουν δωρεάν το πακέτο ΄΄Protect Your Election΄΄ σε οργανώσεις  με χαμηλή χρηματοδότηση . Η υπηρεσία αυτή  είναι ειδικά σχεδιασμένη για να αποκρούει τις επιθέσεις σε ιστοσελίδες και έχει προσφερθεί σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ήδη από το προηγούμενο έτος υπό την ονομασία ΄΄Project Shield΄΄.

Πρόσφατα η Jigsaw, η οποία αναπτύσσει εργαλεία διαδικτυακής ασφαλείας για οργανώσεις πολιτών, συνεργάστηκε με την Google για να υπερασπιστούν μια ιστοσελίδα ενημέρωσης ψηφοφόρων, η οποία χτυπήθηκε από  κυβερνοεπίθεση  κατά τη διάρκεια των ολλανδικών εθνικών εκλογών.

Στις 14 Μαρτίου, οι ιστοσελίδες KiesKompas και  Stemwijzer – οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους μισούς περίπου ολλανδούς  ψηφοφόρους για να αποφασίσουν  ποιό πολιτικό κόμμα ταιριάζει καλύτερα στις πολιτικές τους πεποιθήσεις- τέθηκαν εκτός λειτουργίας, καθώς δέχτηκαν μαζική επίθεση αιτημάτων, που υπερφόρτωσαν τους servers τους, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και την ημέρα των εκλογών.

«Η επίθεση δεν ήταν παίξε γέλασε: ήταν πολύ εξεζητημένη, επειδή οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούσαν νέες  διόδους-γραμμές για να επιτεθούν  ξανά και ξανά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της  KiesKompas, Willem Blanken.

Η KiesKompas, η επωνυμία της οποίας  μεταφράζεται ως  ΄΄Πυξίδα επιλογής΄΄, ζήτησε την βοήθεια της  Jigsaw για το βράδυ της 14ης Μαρτίου, ενώ η Stemwijzer, άλλως  VoteGuide, απευθύνθηκε για βοήθεια στην  Nationale Beheersorganisatie Internet Providers, μία μη κερδοσκοπική ομάδα, που έχει συσταθεί από περίπου 100 ολλανδικούς παρόχους  τηλεπικοινωνιών και δικτύων .

Οι υπηρεσίες οδηγού ψήφου παρέμειναν εκτός λειτουργίας  το πρωί της ημέρας της ψηφοφορίας, αλλά αποκαταστάθηκαν και επανήλθαν σε λειτουργία το μεσημέρι της ιδίας ημέρας.

 

΄΄Ψευδοειδήσεις΄΄ και Εξτρεμισμός

Η Google  δεσμεύτηκε να εποπτεύει καλύτερα τις ιστοσελίδες της, με αύξηση του προσωπικού της και επαναχάραξη της πολιτικής  της εταιρείας σε θέματα ασφαλείας , μετά από τις κατηγορίες, που δέχτηκε από αρκετές εταιρείες, οι οποίες και εγκατέλειψαν τον όμιλο της, ότι ο ιντερνετικός κολοσσός δεν κατάφερε να κρατήσει τις διαφημίσεις τους  μακριά από τα βίντεο μίσους.

Ένας εκπρόσωπος της Jigsaw, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει το πακέτο ΄΄Protect Your Elections΄΄ δωρεάν, σε ιδιώτες και οργανώσεις, που θα συμμετάσχουν στις προσεχείς εθνικές εκλογές  στη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία και σε μεταγενέστερες εκλογές, όπου αυτές προκύψουν.

Η Jigsaw χρηματοδοτείται από την Alphabet Inc. και παραμένει ανεξάρτητη από την Google, πάραυτα  οι δύο εταιρείες συνεργάζονται συχνά σε project μεγάλης εμβέλειας.

Το ΄΄Project Shield΄΄ πρόκειται για ένα μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης των επονομαζόμενων Επιθέσεων Άρνησης Παροχής Υπηρεσιών (Distributed Denial of Service -DDoS), που μαστίζουν το διαδίκτυο από το 2000 και οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνήσεις και ειδικούς, τεκμαίρεται ότι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Τέτοιες επιθέσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο πολιτικά κόμματα, αλλά και παρατηρητήρια εκλογών και ανεξάρτητα ειδησεογραφικά πρακτορεία  στη Μιανμάρ (2010), Μαλαισία (2013), Ισημερινός (2015), το Μεξικό (2015-2016), το Μαυροβούνιο (2016) και στην Ολλανδία (2017) .

Εκατοντάδες επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για την προστασία των ιστοσελίδων από τους εισβολείς, συμπεριλαμβανομένων των Clouldflare, Akamai και Imperva Incapsula. Τα πακέτα με τα βασικά μέτρα είναι συχνά δωρεάν, αλλά οι πιο προηγμένες υπηρεσίες ασφάλειας μπορούν να κοστίσουν μέχρι και εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Ωστόσο, οι συνεχείς επιθέσεις μαζικής κλίμακας και ειδικά σε κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια των εκλογών, μπορούν πολύ γρήγορα να δημιουργήσουν ζημιές χιλιάδων δολαρίων –με δυσβάσταχτο και δυσανάλογο κόστος για ομάδες πολιτών με μικρή χρηματοδότηση.

 

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Εκτός από το ΄΄Project Shield΄΄, η Jigsaw προσφέρει το ΄΄Password Alert΄΄ προκειμένου να αποτρέψει τυχόν προσπάθειες  υποκλοπής κωδικών χρηστών της Google, καθώς και την υπηρεσία ΄΄Two-Step Verification΄΄ για ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας σε λογαριασμούς στο διαδίκτυο και σε λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων, ως μέρος του πακέτου ΄΄Protect Your Election΄΄.

Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ιστοσελίδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικτυακά παρατηρητήρια εκλογών και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες δύνανται να υποβάλουν αίτηση για προστασία από επιθέσεις DDoS, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Jigsaw. Οι υποψήφιοι και οι προεκλογικές εκστρατείες τους  μπορούν να επιλέξουν την υπηρεσία ΄΄Two-Step Verification΄΄. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: g.co/protectyourelection

 Αυτό το βασικό πακέτο  προσφέρει μια ελάχιστη προστασία, αλλά  μπορεί να φτάσει μόνο μέχρι το σημείο να αναχαιτίσει  τα πολιτικά ‘troll’ που κατακλύζουν σήμερα τον κυβερνοχώρο.

Οι υπηρεσίες αυτές λίγα μπορούν να κάνουν, για παράδειγμα, για να αποτρέψουν την υποκλοπή υψηλής δημοτικότητας λογαριασμών Twitter από μια τουρκική εθνικιστική ομάδα χάκερ, που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια των ολλανδικών εκλογών και προσέλκυσε μεγάλη δημοσιότητα.

Επίσημοι κύκλοι των ολλανδικών εκλογών  αναφέρουν ότι η επίθεση φαίνεται να προέρχεται από διάφορετικές χώρες, αλλά η ταυτότητα των επιτιθεμένων παραμένει ένα μυστήριο. Αρκετοί από τούς αξιωματούχους αρνήθηκαν με ένα δημοσίευμα στην De Telegraaf ότι η Τουρκία ήταν πίσω από τις επιθέσεις.

«Δεν υπάρχει τίποτα για να τεκμηριώσει αυτή τη θέση. Εμείς απλά δεν ξέρουμε», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της KiesKompas, Willem Blanken.

 

(Πηγή : REUTERS, Επιμέλεια : Νικολέτα Κοπίτα)

email